Határozott fellépés a szabálytalanul parkolók ellen

Hírek
Közzétéve:

A főváros egész területén a megnövekedett gépjárműforgalomra tekintettel folyamatos problémát jelent a megfelelő mennyiségű parkolóhely biztosítása.  A növekedés mellett további problémaként jelentkezik, hogy sok üzemképtelen járművet tárolnak közterületen, ezzel is csökkentve a szabad várakozóhelyek számát. Üzemképtelen járműnek az a jármű minősül, amely nem vehet részt vagy nem képes részt venni a közúti forgalomban, a lejárt műszaki érvényességgel, vagy hatósági jelzéssel nem rendelkező jármű, illetve balesetben oly módon roncsolódott autó, amely nyilvánvalóan nem képes részt venni a közúti közlekedésben. Az ilyen járművek felderítését folyamatosan végzik Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletének munkatársai, céljuk, hogy az utcákat megtisztítsák a roncs gépjárművektől és több száz parkolóhelyet szabadítsanak fel az autósok számára, ezzel is elősegítve a szabályos parkolást.

Az üzemképtelen járművek mellett sokszor lehet találkozni olyan közlekedési helyzettel is, amikor egy gépjármű a szabálytalan parkolással balesetveszélyes helyzetet idéz elő. A szabálysértések elkövetői közül azok számíthatnak elsősorban a gépjárművük elszállítására, akik a közlekedés biztonságát, a forgalom zavartalanságát veszélyeztetik. Ilyen veszélyeztetésnek számít például az útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, és a gyalogátkelőhely előtt, vagy azon való várakozás. Elszállításra kerülhetnek továbbá a járda teljes szélességét elfoglaló gépjárművek, valamint egy jelzőlámpát, vagy stop táblát kitakaró kisteherautók is. Az üzemképtelen és a balesetveszélyes helyzetet előidéző gépjárműveken kívül elszállításra kerülnek továbbá a díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozó gépjárművek is.

Az elszállított járműveket minden esetben a közterület-felügyelet saját, őrzött Pók utcai telephelyére szállítják. Az elszállítás és a tárolás költségei az elszállított autó tulajdonosát terhelik, aki a költségek kiegyenlítése után válthatja ki gépjárművét. Az elszállítási és tárolási díjakon felül az eljáró közterület-felügyelő az elkövetett jogsértésért pénzbírságot is kiszabhat, vagy eljárást kezdeményezhet.

A gépjármű elszállítások célja elsősorban a kerületi közterületek rendjének fenntartása, a lakosság számára rendelkezésre álló megfelelő számú parkolóhelyek biztosítása, a közlekedési balesetek számának csökkentése, valamint a veszélyhelyzetek elhárítása.

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete továbbra is várja a lakossági bejelentéseket, amennyiben üzemképtelen jármű található a kerület valamely pontján, illetve szabálytalanul várakozó gépjármű okoz balesetveszélyes helyzetet. A bejelentést tenni a felügyelet éjjel-nappal hívható telefonszámán: 06-1-453-2618, valamint a www.obkf.hu honlapon keresztül lehetséges.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság