Kobzos Kiss Tamásra emlékeztek az Óbudai Társaskörben

Hírek
Közzétéve:

 

A koncert előtt beszédet mondott Varga Mihály pénzügyminiszter, a kerület országgyűlési képviselője, Bús Balázs polgármester, Szerényi Béla, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója, továbbá az eseményen részt vett Tamás Ilona tankerületi igazgató is. Beszédeikben egy-egy személyes élményükkel idézték fel és emelték ki Kobzos Kiss Tamás életművét, szerepét az Óbudai Népzenei Iskola működésében. A koncert 1. felvonása után Kolozsy-Kiss Eszter, Kobzos Kiss Tamás lányának, örökösének köszöntőjét hallgathatta meg a nagyérdemű.
A koncerten bemutatták Kobzos Kiss Tamás ” Dúdolj verset” című életműkötetét is. Az emlékest zenei anyagát zenésztársai, egykori tanítványai és az Óbudai Népzenei Iskola tanárai adták elő.

 

Ahogy Bús Balázs polgármester fogalmazott, immár két és fél éve annak, hogy a kiváló tanár, a sokoldalú zenész, a népzene elkötelezett őrzője, kutatója és népszerűsítője nincs közöttünk.
Ez a kijelentés persze nem pontos, mert fizikai világból eltávozott ugyan, mégis gyakran megérint a közelsége, a Népzenei Iskolában ma is tapintható szellemiségének jelenléte. A népzene és a régi zene pedig – mely gyakorlatilag életének középpontját jelentette – lényegénél fogva örökéletű. Folyamatosan változik, alakul, de amíg magyar közösség él a földön, fennmarad.
Számomra maradandó élményt jelentett, hogy életének utolsó évében együtt utazhattunk Isztambulba, és ott lehetőségem volt megismerni az emlékkoncert egyik közreműködőjét, Erdal Şalikoğlu-t, akivel közös koncertet adott 2015-ben.- tette hozzá a kerület vezetője.
Idősebb kollégák, a népzenei iskola egykori tanítványai tanúsíthatják, hogy Tamás mekkora jelentőséget tulajdonított a hagyományok ápolásának és továbbadásának. Magam is hálás lehetek a Jóistennek, hogy részese lehettem annak az együttgondolkodásnak, amely egyfelől a népzenei iskola fejlesztését eredményezte, később pedig kinőhetett belőle az óvodai népzenei oktatás, majd a bölcsődei is. Ma már egy kivételével az összes óvodánkban, tehát 29 telephelyen zajlik népzenei foglalkozás (220 ilyen alkalomra került sor), mintegy 1500 gyerek találkozhatott a muzsikálás örömével.
Ami pedig az iskolát illeti… nos, mindannyian tudjuk, hogy az ő eltökéltsége segített életre hívni 1991-ben itt Óbudán az Európában egyedülálló alapfokú népzenei intézményt, majd a költözéssel stabil alapokra helyezni.
Az első, neki emléket állító koncertre épp két éve került sor. Akkor még nem tudhattuk, hogy egyszeri tisztelgésről van-e szó, zenészi, oktatói pályájának végső lezárásáról, vagy valami másról. Ma már biztosak lehetünk abban, hogy hátrahagyott örökségének magjai jó talajra hullottak. Az emlékkoncert az ő szándékainak és céljainak a kiteljesedése, a népzene iskolán és táncházakon kívüli színterekre való eljuttatása. Emléke, munkássága örökké él.- zárta emlékező szavait Bús Balázs.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság