BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA
2018. 09. 18., kedd - Diána
Ön most itt van: Címlap » Hírek » Egyértelmű szabályok a közösségi együttélésben

Egyértelmű szabályok a közösségi együttélésben

Óbuda-Békásmegyer Képviselő-testülete második fordulóra alkalmasnak találta a lakossági javaslatok alapján szövegezett közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet-tervezetet. 2018. szeptember 30-áig továbbra is várják a javaslatokat!

A készülő rendelet az együttélés számos körét érinti, többek közt egyes környezetvédelmi, köztisztasági szabályokat, a zajjal járó tevékenységekkel kapcsolatos és az állattartásra vonatkozó szabályokat is.

Ezentúl, aki közterületen lévő növényzetet és a zöldfelületetek felszerelési tárgyait megrongálja, a fákon reklámot, vagy egyéb eszközt helyez el, vagy a tulajdonában lévő ingatlan tisztán tartásáról és gyommentesítéséről nem gondoskodik, helyi szabályszegést követ el és közigazgatási bírsággal sújtható.

A tervezet szerint szabályszegést követ el az is, aki nagy zajjal járó kertészeti munkálatokat végez vasárnap, vagy hétköznapokon és szombaton este 20:00 és reggel 8:00 óra között. A rendelet kitér a köztisztasági szabályozásra is, mely szerint az üzletek és vendéglátóhelyek az előttük lévő területet, járdaszakaszt a nyitva tartás ideje alatt kötelesek tisztán tartani és a hulladékot eltávolítani.

A parkolási szabálytalanságok csökkentésére került bele a nem gépjárművek közlekedésére rendelt területek használatára vonatkozó szabályozás, mely megtiltja, hogy járművel, vagy pótkocsival a nem autós közlekedésre szolgáló területekre – annak burkolatától függetlenül – engedély nélkül ráhajtsanak, vagy azon várakozzanak.

Változnak az állattartásra vonatkozó szabályok is. Bírságra számíthat a jövőben, aki a kutyafuttatás céljára kijelölt területeket kivéve, kutyáját póráz nélkül sétáltatja, vagy a felügyelete alatt álló állatot a tiltó jelzéssel ellátott parkok területére beviszi, természetesen az azon átvezető gyalogos sétányokat leszámítva. ( Az 1. fordulóban tárgyalt rendelettervezet 2. számú melléklete tartalmazza azokat a területeket, ahol a kutyasétáltatás javasoltan tiltott lesz. A tervezet ezen része a második fordulós tárgyalásáig teljes körűen felülvizsgálásra kerül még.)

A szabályszegések jogkövetkezményeként helyszíni bírság, figyelmeztetés és közigazgatási bírság alkalmazható. Figyelmeztetés akkor, ha a cselekmény az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú és a figyelmeztetéstől is kellő visszatartó erő várható. Helyszíni bírságot a közterület-felügyelő szabhat ki.

A testület elé került rendelet előkészítése során is széleskörű társadalmi közmeghallgatást, valamint konzultációt tartottak, ami a második forduló lezártáig folyamatos, hogy az így kapott javaslatok beépítésre kerülhessenek majd a végleges rendeletbe.

2018. szeptember 30-áig továbbra is várják a rendelettervezettel kapcsolatos vagy az egyéb a közösségi együttélés szabályaira vonatkozó javaslatokat!

A közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet kapcsán fontos kiemelni, hogy az önkormányzati rendelet  a jogszabályi hierarchiát betartva, csak olyan magatartást büntetését rendelheti el , amely magasabb szintű jogszabályban még nem került szabályozásra. Erről ITT olvashat bővebben.

Javaslataikat elküldhetik postai úton a Polgármesteri Hivatal Ügyfélkapcsolati Irodájának címezve (1033 Budapest, Harrer Pál utca 2.) vagy az Ügyfélkapcsolati Irodán személyesen is leadhatják. Természetesen elektronikus kapcsolattartási formát is választhatnak, ez esetben  leveleiket  a kozossegiegyutteles@obuda.hu címre várják.

A rendelet-tervezet teljes tartalma ITT olvasható.

Az első forduló felhívása ITT olvasható.