Lakossági párbeszéd indul a Folyóka-Mikoviny utca forgalomtechnikai kérdéseiben

Hírek
Közzétéve:

2017. július 27-én lépett életbe új forgalmi rend a Mikoviny és Folyóka utcákban, előbbi zsákutcává, utóbbi egyirányú utcává vált. A változtatásra korábbi lakossági panaszok miatt került sor, mert az utcában szabálytalanul parkolók sokszor akadályozták a forgalmat. Az új forgalmi renddel szemben azonban újabb kifogások merültek fel az utcában élők részéről. Bús Balázs polgármester ezért a lakosság és a hivatal közti párbeszéd megkezdésére tett javaslatot, hogy mielőbb megtalálják a mindenki számára kielégítő megoldást.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2016-ban látott hozzá a III. kerület forgalmi viszonyainak rendezését szolgáló forgalomcsillapítási koncepciók kidolgozásához. 10 kerületrészen – köztük a Remetehegyen – indult el a lakossági problémák összegyűjtése és a forgalomtechnikai tervezés. A lakossági párbeszédet követően derült ki, hogy a Mikoviny utcában megjelent külső beruházás – a Nemzeti Edzés Központ létesítése – olyan forgalmat generál, ami a Mikoviny és Folyóka utcák közlekedésében kelt jelentős problémákat. Ezek megoldása és az adott utcákban élők érdekeinek védelme céljából az önkormányzat szakmai segítséget kért, és forgalomtechnikai szakértőt vont be a megoldásba.

 

A szakértő megvizsgálta a Folyóka és Mikoviny utcákban kialakult közlekedési és parkolási helyzetet. A vizsgálat alapján egyértelművé vált, hogy a Folyóka utcában szabálytalanul parkoló autók miatt nehézkes a kétirányú közlekedés, ráadásul az utcában élők parkolási lehetőségei is csökkentek. Ezért az a szakmai vélemény született, hogy a Mikoviny utca zsákutcává alakításával, a Folyóka utca egyirányúsításával, illetve parkolóhelyek felfestésével szabályozzák a parkolást, és így teszik biztonságossá a közlekedést. A szakmai javaslat alapján elkészült a fedvényterv a forgalmi rend megváltoztatására, abban a reményben, hogy ez orvosolni fogja a feszültségeket okozó forgalmi helyzetet. A terv megvalósítása nyár közepén elkezdődött.

Az új forgalmi rend azonban újabb lakossági bejelentéseket hozott magával. Megkeresések érkeztek az önkormányzathoz és Bús Balázs polgármesterhez, melyekben a Folyóka utcában élők kifogásolják az új közlekedési rendet. A lakók attól tartanak, hogy az új forgalmi rend a téli időszakban nehézségeket okozhat, és sokak közlekedését körülményessé teszi. Bár a nemrég bevezetett változás teljes mértékben szakmai vizsgálat, majd szakmai javaslat alapján történt, az önkormányzat szerette volna, ha olyan megoldás születik, ami hosszútávon fenntartható és az adott utcákban élő lakók megelégedésével találkozik. Ezért függesztette fel Bús Balázs polgármester a folyamatban lévő kivitelezési munkát, és kezdeményezte a forgalmi rend ideiglenes visszaállítását a korábbi állapotába. Mindezzel párhuzamosan pedig olyan lakossági párbeszéd megkezdését indítványozta, mely tartós megoldást keres a helyzetre.

A Mikoviny és Folyóka utcákban tehát felfüggesztésre került a forgalmi rend bevezetése és továbbra is a korábbi rend, vagyis a kétirányú közlekedés lesz érvényben. A parkolási szabályozottság kialakítása, és a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtése miatt hamarosan nyílt párbeszédre kerül sor az önkormányzat és az említett utcákban élő lakosok között, melynek ütemezéséről hamarosan további tájékoztatást adunk.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság