Lezárul a CityTree tesztidőszaka

Hírek
Közzétéve:

2017 őszén nagy visszhangot keltett a CityTree telepítése. Sokan üdvözölték az ötletet, és láttak benne fantáziát, voltak azonban, akik szkepticizmusuknak adtak hangot a mohafal valódi teljesítőképességét illetően. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata sok felületen igyekezett kifejezni azt, hogy egy ilyen technika kipróbálása nem helyettesítheti a városban élő faállomány megóvását, növelését, a mohafal bérlése csak kísérleti jellegű, és a rendelkezésre álló légtisztító fejlesztések egyikét teszteli. A CityTree tesztidőszakának végével sem az ötlet támogatói, sem az ötlet ellenzői nem kapnak „megerősítést”, a mohafal ugyanis, technikai problémái okán, nem tudott bizonyítani.

A 2017. augusztus végi installálás után néhány héttel nyilvánvalóvá vált, hogy a mohafal belső öntözőrendszere nem funkcionál megfelelően, ezért egy ideig a külső locsolás tűnt átmeneti megoldásnak. A gyártó cég mérnökei négy alkalommal látogattak el Budapestre, kisebb fejlesztéseket eszközöltek a konstrukción, bővítettek a napelemes rendszeren és az öntözőket is tesztelték. A technikai probléma azonban heteken át fennált, és ez idő alatt valószínűleg károsodott a növények vegetációja, mely szemmel is látható sárgulásban nyilvánult meg. A falon élő moha egyre szárazabb, sárgább lett, és az erőteljes külső locsolás ellenére sem kapott újra életre.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata számos alkalommal jelezte a gyártó cég munkatársai felé a CityTree-vel kapcsolatos problémákat. Az első hónap bérleti díjának megfizetése után a bérletfizetés is szünetelt, hiszen a szerződésben foglalt feltételek nem teljesültek. A gyártó cég nem reagált megfelelően a jelzett problémákra, de elfogadták a bérleti díj fizetésének szünetelését. A feléjük történő folyamatos tájékoztatás ellenére sem sikerült elérni, hogy a mohaállomány újratelepítésével a konstrukció „új esélyt kapjon” és a megfelelő színvonalon működhessen.

A III. kerületi Önkormányzat képviselő-testülete 2018. március 2-án dönt a mohafal sorsáról. A képviselő-testület elé kerülő javaslat szerint a szerződés azonnali felbontása az egyik lehetséges út a helyzet rendezésére, és a gyártó céggel történő tárgyalások alapján van rá esély, hogy az eddig kifizetett (összesen 3300 EUR) bérleti díj is visszafizetésre kerül. 

A CityTree telepítésének pozitív hozadéka, hogy felhívta a figyelmet a levegőszennyezés témájára és a megoldási módok keresésének szükségességére. A mohafal kapcsán számos sajtófelkérés érkezett az Önkormányzat felé, ez is bizonyítja, hogy a téma sokak számára fontos, aktuális. Az azonban sajnálatos, hogy bár a III. kerületi Önkormányzat nyitott volt egy újszerű, innovatív konstrukció tesztelésére, a technikai problémák miatt nem sikerült megtudni, hogy a konstrukció mennyiben működőképes.

A városi levegő szennyezettségének csökkentésére csak részben megoldás a fák telepítése, illetve a meglévő faállomány megóvása, hiszen számos fafajta nem érzi jól magát a városi környezetben, a közműhálózatok miatt pedig sok helyen egyáltalán nem megoldható a fák ültetése. A CityTree, mint konstrukció jóllehet nem bizonyított, ez mégsem jelenti azt, hogy el kell vetni a szokásostól eltérő, új fejlesztéseket. A cél továbbra is az, hogy a fákat a lehető legnagyobb mértékben megóvjuk, ahol lehetséges, új fákat telepítsünk és mindemellett, az új fejlesztésekre nyitottan, keressük tovább a levegőtisztítás minden lehetséges módját.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság