Második fordulójához érkezett a Vasarely Szoborpályázat

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2017. június 6.-án útjára indította a Victor Vasarely Nemzetközi Köztéri Szoborpályázat a Művészetért III. elnevezésű pályázatát

A kiíró a finn Maaretta Jaukkuri művészettörténész-kurátort bízta meg a szoborpályázat koncepciójának kidolgozásával.  

Mellette a zsűri tagjaiként Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Nagy T. Katalin művészettörténész, a pályázat művészeti vezetője, Pièrre Vasarely a Vasarely Alapítvány elnöke, Aix-en-Provence, (Franciaország), Dorothy Cross szobrászművész (Írország), Rosa Martinez kurátor, művészettörténész (Spanyolország), Horváth András építész, Pécs város képviselője, Bencze Zoltán építész, a Dél-Dunántúli építészkamara képviselője, Varga Éva szobrászművész, Orosz Márton művészettörténész, az Óbudai Vasarely Múzeum igazgatója vett részt a zsűri munkájában.

A pályázat kétfordulós rendszerben bonyolódik. Az első fordulóban az ötleteket kellet benyújtani. A beérkezett pályázatok zsűrizése történt meg 2017. november 8.-án.

A felhívásra 47 pályázat érkezett. A pályázatok jellemzően Európából érkeztek, Magyarországról 27 pályázó, a többi 20 pályázat pedig között pedig találunk, lengyel, norvég, svéd, spanyol, ír, amerikai alkotót is.

A zsűri végül 8 pályázó munkáját tartotta alkalmasnak arra, hogy a második fordulóba kerülve az alkotók kifejtsék részleteiben a benyújtott pályázatukat. Annak érdekében, hogy a műalkotások szervesen illeszkedhessenek az adott közterület környezetébe a zsűri javaslataival segíteni fogja a pályázók munkáját.

A második forduló zsűrizése 2018. márciusában lesz, ahol a grénum dönt a pályázaton nyertes műről. Az alkotást később Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata valósítja majd meg. További információk a pályázat kiírásáról szóló hírben olvashatóak: Vasarely-ihletésű nemzetközi szoborpályázatot ír ki Óbuda

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság