Múzeumok Éjszakája: családok a középpontban

Hírek
Közzétéve:

Az idei a 16. alkalom, hogy Szent Iván éjéhez legközelebb eső szombaton szélesre tárják kapuikat a hazai múzeumok és koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal várják az érdeklődőket. A legnagyobb kulturális rendezvény sikerét mutatja, hogy a tavalyi évben mintegy 400 ezer belépést regisztráltak a résztvevő intézmények.

A Családok évéhez kapcsolódva a Múzeumok Éjszakája kiemelt témája idén „Ami összeköt: Család és Kultúra”, mely lehetőséget ad az intézmények számára, hogy reflektorfénybe állítsák a jeles családokhoz, dinasztiákhoz köthető alkotásokat, vagy az olyan famíliákat, akik fontos szerepet játszottak a gyűjtemények megőrzésében, gyarapításában. Emellett családi programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is felhívják a figyelmet arra, hogy szülők, nagyszülők, gyerekek együtt is élvezhetik a színes programkavalkádot. Ebben az évben az esemény népszerűsítésére Oláh Gergőt kérték fel, aki megtiszteltetésnek vette a megkeresést, és tavasszal számos interaktív tárlatvezetésen vett rész a múzeumokban, hogy saját élményeivel is részvételre biztassa az embereket. 

Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára az eseményhez kapcsolódóan elmondta, hogy Magyarországon nem véletlenül népszerű a Múzeumok Éjszakája, hiszen egy napon átlagosan 27400 belépést regisztrálnak a hazai kulturális intézményekben. Eger, Kecskemét, Debrecen után ebben az évben Pécs vállalta a rendezvény fővárosának szerepét. A városban olyan legendás famíliák határozták meg a város arculatát és kultúráját, mint a Zsolnayak, a Vasarelyk, az Angsterek, valamint a pezsgőgyárat alapító Littke család.

Népessy Noémi az Óbudai Múzeum igazgatója megköszönte, hogy ismét a Goldberger Textilmúzeum adhat helyt az esemény beharangozójának. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata elkötelezett a kulturális értékmegőrzés iránt, ennek eredményeként újulhatott meg az egykori világszínvonalú textilgyártónak szentelt múzeum is. A városrész összes intézményéhez hasonlóan a textilmúzeum is szeretettel várja a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján. Magyar és angol nyelven tartanak tárlatvezetéseket, melyek közül ki lehet emelni a „Kék túra” kiállítást, ahol a kékfestés technikájával lehet megismerkedni, valamint a Goldberger Leó életútját végigkövető tárlatot. Ezen felül workshoppal is készülnek a szervezők, ahol a látogatók elkészíthetik saját alkotásaikat.

A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a rendezvények és kiállítások. A felnőtt karszalag a tavalyi évhez hasonlóan 1700 Ft, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) 800 Ft, mely a programokon való részvétel mellett a BKK múzeumi buszjáratain való utazásra és az elektromos kisautó körjáratok használatára is feljogosít. A www.jegymester.hu oldalon lehetőség van online jegyvásárlásra is, az így vásárolt karszalag árával pedig azt a fővárosi intézményt lehet támogatni, amelyet a vásárlásnál megjelölnek. A programokról részletes információ a Múzeumok Éjszakája programfüzetében, a www.muzej.hu oldalon, valamint a rendezvény mobilalkalmazásában található.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság