Óbuda dísze a felújított zsinagóga

Hírek
Közzétéve:
Fotók: Sánta Balázs

A Landherr András tervei alapján épült, és 1821. július 20-án felavatott klasszicista zsinagógája sokáig a legszebb és legnagyobb volt Magyarországon – és a Habsburg birodalomban is. Dísze volt Óbudának, József nádor is szerette, olyannyira hogy az ide látogató portugál trónörököst is meghívta kedvenc kántora meghallgatására. A szabadságharc alatt lépcsőjén játszott a honvédeket toborzó zenekar, úgy tűnik szépen és lelkesítően, mert sokan jelentkeztek honvédnek.

Sajnos a második világháború nem kímélte Istennek ezt a hajlékát sem. A későbbi helyreállítás után már világi célokra használták: textilmúzeumként, majd a Magyar Televízió egyik stúdiója kapta meg.

Aztán eljött az ideje a templom restaurálásának, amelyet kizárólag magánadományok fedeztek. 2010. szeptember 5-én nemcsak a zsinagóga telt meg zsúfolásig, hanem tágas udvara is, annál inkább, mivel ez az egyetlen magyar zsinagóga, amely szabad térségen áll. Szép ünnepség avatta fel, amelyen izraeli küldöttek és hazai személyiségek – köztük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – egyaránt köszöntötték a megújult templomot és sok sikert kívántak Köves Slomo rabbinak nemes feladata ellátásához. A hangulatot emelte a Rajkó-zenekar játéka. Ekkor még nem volt teljes a belsőépítészeti felújítás, amelyhez mind az ünnepségen, mind az esti vacsorán sok adomány érkezett.

Magyarország legrégibb zsinagógája így immár eredeti helyén és formájában, ismét a hit­életet szolgálja!

Szöveg: R.P. / Budapesti Honismereti Hírmondó

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság