Önkormányzati megbízás leendő környezetmérnököknek

Hírek
Közzétéve:

A Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar (RKK) Környezetmérnöki Intézete és a Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 2014-ben kötött együttműködési megállapodást. A környezetmérnök alapképzésen tanuló hallgatók az Intézet dolgozóival közös projektekben vesznek részt a kerületben fennálló környezetvédelmi problémák felderítésére, megoldására. Az egyetem és az önkormányzat idén is megállapodott abban, hogy a környezetvédelmi munkák, kutatások és más, szerződésben vállalt feladatok elvégzéséhez anyagi támogatást nyújt az önkormányzat.

A közös munkára az RKK már korábban létrehozta a Terepi projektek tantárgyat, amelyet a hallgatók szabadon választva vehetnek fel és 3-4 fős csoportokban dolgoznak a választott témán, de más kapcsolódó szakmai tantárgyak felvételére is van lehetőség. A témákat az egyetem és az önkormányzat Környezetvédelmi Osztálya minden évben egyezteti. 2015-ben például az Aranyhegyi-patak és a Mocsárosi-dűlő állapotértékelésével foglalkoztak a hallgatók. 2016-ban többek közt azt vizsgálták a leendő környezetmérnökök, hogy alkalmas lehet-e a Bründl-forrás vize ivóvíz hasznosításra. Ezen kívül az önkormányzathoz 2016-ban több bejelentés is érkezett feláztatott telkekről, így az egyetemisták lakossági érdekű feladata volt az ismeretlen eredetű szennyvíz forrásának beazonosítása.

2017-ben a Laborc-árok feltételezett szennyezésével kapcsolatban végeztek vizsgálatokat, valamint az 1-es villamos tervezett meghosszabbításának szakaszán készítettek zajvizsgálatokat és a várható hatásokat igyekeztek felderíteni az önkormányzat szakembereivel.

2018-ban újabb feladatok állnak hallgatóink előtt, az Aranyhegyi-patak ökológiai állapotértékelésével, a 10-es út melletti fényszennyezés mérésével, Aranyhegyen a légiközlekedés zajmérésével, helyi természeti értékek védetté nyilvánításával, a helyi (egyedi) tájértékek kataszterezésével foglalkoznak majd.

Az elvégzett munkákról a hallgatók írásbeli beszámolót készítenek az önkormányzatnak, emellett pedig a féléves projektmunkát szóbeli bemutató előadással zárják le, melyre az önkormányzat képviselőit is meghívják.

Dr. Koltai László, az RKK dékánja úgy látja, az évekre visszanyúló együttműködés azt mutatja, az egyetem képzései piacképesek, már a hallgatói évek alatt szakmai megbízások teljesítésére kérik fel a hallgatókat, amelyek valós segítséget jelentenek a III. kerületi önkormányzat Környezetvédelmi Osztályának döntés-előkészítő tevékenységében.
A környezetmérnöki szakról itt lehet bővebben olvasni.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság