Több mint hatvan napirend volt a testület előtt

Hírek
Közzétéve:

Veres Péter tűzoltó ezredes kirendeltség-vezető 2017. áprilisában elkészítette a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség, III. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a Békásmegyeri Katasztrófavédelmi Őrs 2016. évét értékelő jelentését, mely a szervezetek tevékenységét összegezte. A részletes beszámoló jelentést a képviselők elfogadták. A tavalyi év legjelentősebb tűzesete február 23-án történt a Margit Kórházban, ahol járó és fekvő betegeket, valamint az ápoló személyzetet és egy újszülöttet is ki kellett menekíteni az épületből.

A civil szervezetek működésének támogatására az önkormányzat 2017. évi költségvetésében 20 millió forintos alapot hozott létre. (A Civil Működési Pályázat kiírására, félévenként 10 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre.) Az egyes pályázóknak nyújtható maximális támogatás 500 ezer forint. Összesen 97 érvényes pályázat érkezett. A pályázat elbírálására létrehozott munkacsoport tagjai figyelembe vették a pályázó szervezet tevékenységének társadalmi hasznosulását és azt is, hogy a kért támogatás milyen mértékben szolgálja a kerület lakosságának érdekeit, valamint, hogy mekkora létszámú a pályázó szervezet célcsoportja. A megpályázható maximális összeget két szervezet, a Óbudai Jubileumi Zenekar Egyesület és a Magyar Hospice Alapítvány merte el.

Összesen 16 érvényes pályamű érkezett a civil szervezetek részéről a „Fogadj örökbe egy zöldterületet!” önkormányzati pályázatra, melynek célja, hogy a civil szervezetekhez kötődő lokálpatriótákat bevonják a közterületek rendbetételébe, szépítésébe, erősítsék kötődésüket a kerülethez és javítsák az általános szemléletmódot. A támogatás keretösszege 2,5 millió forint volt.

A kerület megpályázza a Belügyinisztérium „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására” kiírt pályázati forrását a kerületi Ágoston Művészeti Óvoda Kastély Tagóvodájának felújítási (tetőszigetelés, nyílászáró-csere, hőszigetelés) projektjével. A fejlesztés összköltsége bruttó 60 millió forint, a megvalósításhoz szükséges 30 millió forint önerőt az önkormányzat 2018. évi költségvetéséből biztosítja.

Környezettudatos nevelés részeként kirándulásokra, nemzeti parkokba, állatkertbe, vadasparkba, természetvédelmi területre, környezetvédelmi oktatással kapcsolatos tevékenységekre illetve iskola- és óvodakert létrehozására fordítható az a forrás, melyet 48 intézmény pályázott meg az önkormányzat „A környezettudatos nevelésért!” című pályázatán. A keretösszeg 4 millió forint volt, az elnyerhető legmagasabb támogatás 200 ezer forint.

Ugyancsak a kerületi óvodák, általános iskolák és középiskolák számára nyújt anyagi segítséget a „Kulturális intézmények és emlékhelyek látogatásának támogatása” címmel az önkormányzat. A pályázat révén a kulturális programokon való részvétellel kapcsolatban felmerülő utazási költség kiegyenlítésére, illetve a kulturális intézmények és emlékhelyek belépődíjára lehet forrást szerezni a megnyitott 5 milliós keretből.

Április elején lemondott tisztségéről az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont Nonprofit Kft. vezetője, Békefi Anna. A csütörtöki testületi ülésen a képviselők új ügyvezetőt választottak meg Rábóczkiné Benkő Zsuzsanna személyében, aki korábban a Békásmegyeri Közösségi Ház működését irányította. Békefi Anna megbízatása május 9-én szűnik meg.

A testület módosította az önkormányzat tulajdonában álló vagyontárgyak bérbeadásáról szóló rendeletet. A rendelet hatályba lépése óta eltelt időben pontosítási igények merültek fel, a mostani döntés ezeket tartalmazza. Többek között a fiatal házasok részére kiírt pályázatok esetében a z egy főre jutó jövedelemhatár megemelkedik, valamint a költségelvű, felújítási kötelezettséggel járó pályázatok esetében a felújítási munkák elvégzésére biztosított 90 napos határidő 120 napra emelkedik.

Négy kerületi általános iskola, valamint az Aelia Sabina Alapfokú Művészeti Iskola esetében írt ki a fenntartó Észak-Budapesti Tankerületi Központ vezetői pályázatot. A vonatkozó jogszabályok értelmében a fenntartó köteles kikérni az intézmény vezetőjének megbízásával összefüggő döntése előtt a vagyonkezelésében levő ingatlan tulajdonos önkormányzatának véleményét. A képviselőtestület az négy általános iskola esetében támogatta a pályázó jelöltek kinevezését (egy-egy pályázat érkezett), az Aelia Sabina Alapfokú Művészeti Iskola esetében pedig nem kívánt élni a véleményezés jogával.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a kerületben élő idősek életkörülményeinek javításáért érzett felelősségére tekintettel 2009-ben létrehozta a létrehozta Óbuda-Békásmegyer Idősügyi Tanácsát. A Tanács tagjainak célja, hogy közvetítő szerepet töltsenek be a kerületben élő idősödő emberek, valamint a vallási közösségek és a civil szervezetek között. A képviselők úgy határoztak, hogy – összhangban a vonatkozó kormányrendeletben foglaltakkal, az a Tanács nevét Óbuda-Békásmegyer Idősek Tanácsa névre változtatták, valamint elfogadták a Tanács 2009 és 2016 közötti tevékenységére vonatkozó beszámolóját.

Részben lakossági javaslatokra névtelen közterületek elnevezésének kezdeményezéséről döntött a testület. Budapest közigazgatási területén a közterületek elnevezése a Fővárosi Önkormányzat hatásköre, a kerületi önkormányzatok javaslatot tehetnek az elnevezésekre. A fővárosi TÉR-KÖZ pályázat nyerteseként Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata közösségi teret alakított ki Békásmegyeren a Heltai Jenő tér – Madzsar József utca – Bálint György utca –Füst Milán utca által közrefogott területen, melynek Traianus római császár után a Traianus tér elnevezést javasolják. Békásmegyeren a Mező utca – Óbor utca közötti, tévesen Óbor köznek nevezett területet Gőtés köznek javasolják nevezni, mivel a közterület a Gőtés tóhoz vezet. A Békásmegyer Ófalu – Tamás utcából nyíló, névtelen közterület (65009/2 hrsz.) Lucius Verus utcának kívánják nevezni, Lucius Verus római császár után. Lakossági kezdeményezésre Belső-Óbudán a Szél utcából nyíló névtelen közterület (18135/17 hrsz.) Jánosi Marcell gépészmérnök, konstruktőr, a mikroflopi feltalálója, az Óbudai Egyetem tiszteletbeli professzora után Jánosi Marcell köznek kívánják nevezni. Békásmegyeren a Pünkösdfürdő utca – Ipartelep utca ez idáig névtelen összekötésének elnevezésére (64054/32 hrsz.) Septimius Severus római császár, a Severus-dinasztia megalapítója után a Septimius Severus utca nevet javasolják a képviselők.

A Budapest Főváros Önkormányzata által kiírt TÉR_KÖZ 2016 pályázatra Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata négy pályázatot nyújtott be 2016 novemberében, melyek közül kettő nyert támogatást, így megvalósulhat a Holdudvar park és a Boldog Sándor István park fejlesztése. A képviselők mostani döntésükkel biztosították a két projekt kivitelezéséhez szükséges önrész fedezetét. A Boldog Sándor István park fejlesztése még ebben az évben megkezdődhet, a Holdudvar park rehabilitációja pedig 2018-ban valósulhat meg.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat célja, hogy kerületben élő lakcímkártyával rendelkező lakosok számára valamennyi kerületi múzeum ingyenesen látogatható legyen, illetve a kerületben működő alap- és középfokú oktatásban résztvevő tanulók számára biztosítsa az ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozásokon való részvételt. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a kerület nem önkormányzati fenntartású múzeumaival – Budapesti Történeti Múzeum (Aquincumi Múzeum, Kiscelli Múzeum, Varga Imre Gyűjtemény, Budapest Galéria), Petőfi Irodalmi Múzeum (Kassák Múzeum), Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Szépművészeti Múzeum (Vasarely Múzeum) – ezért a 2017. évre vonatkozóan együttműködési megállapodást köt, amely lehetővé teszi a fenti célok megvalósítását. A Hadrianus emlékév kapcsán a képviselőtestület döntése alapján az önkormányzat a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumának programjaihoz külön támogatást is nyújt.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság