Ünnepi megemlékezés március 15-én

Hírek
Közzétéve:

A magyar nemzeti ünnep tiszteletére az óbudai küldöttség látogatásának kezdetén Bemowóban felavatták Petőfi Sándor mellszobrát. A bronz emlékművet Bemowo polgármestere és a Lengyelországba delegált nagykövet leplezte le. Ünnepi beszédet mondott Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke. Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere koszorút helyezett el a szobornál.

Petofi lengyelek

Bem k nagytot

Óbuda lengyel testvérvárosa, Varsó Bemowo kerülete Bem József  nevét viseli, akinek szobra a Városháza előtti téren áll. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére Bús Balázs polgármester és az óbudai delegáció megkoszorúzta az emlékművet.

Bem koszoruzás BB

Bem koszoruBem katonak

 

 

 

 

 

„Az emlékezés fontos a Magyarországon élő magyaroknak, az itteni magyarságnak és a varsói városvezetésnek egyaránt.- mondta Jaroslaw Dabrowski polgármester a koszorúzást követően.

Bem koszoruzas

Bús Balázs a Bemowoi Kulturális Központban megrendezett ünnepségen így fogalmazott: „Bátorság és erő. E kettő szükségeltetik, ha egy nép fordítani kíván sorsán, mert a történelmi széljárás elviselhetetlenné vált már számára.” Majd  Petőfi soraival idézte meg a márciusi ifjak, Bem József és az aradi vértanúk hazafias cselekedeteit.

BB beszed

„Mi magyarok az 1848-49-es forradalmunk során már megtanultuk, hogy a kisebbségben élő nemzetiségek érdekeire figyelemmel kell lenni. A kommunizmus éveiben erről még csak említést sem tehettünk, azonban a magát demokratikus intézményrendszernek tartó Európai Uniótól joggal várjuk el, hogy aktívan támogassa a nemzeti kisebbségek önrendelkezési törekvéseit.  Csalódottságunknak e mellett az is az oka, hogy az EU bürokratáinak ez irányú érzékenysége – legyen szó akár emberi, akár a kisebbségi jogok megsértéséről – csak államaik gazdasági és pénzügyi érdekeivel összefüggésben mutatkozik meg.  Fel kell tennünk magunknak a költői kérdést: Petőfi, Kossuth, Jókai, Vasvári és a többi 1848-as forradalmár vagy V. Ferdinánd és I. Ferenc József császár politikai örököseinek tartjuk-e magunkat? Mi, akik ma itt ünnepelni gyűltünk össze, mind tudjuk a választ. Mi a szabadságot választjuk, a nagyhatalmi érdekérvényesítéssel szemben. Ezért harcoltunk akkor, és ezért keressük ma is a kelet-közép-európai nemzetekkel a szövetséget.” –  fejtette ki a polgármester, aki beszéde zárásaként köszönetet mondott a lengyeleknek támogatásukért és a két nép közötti barátság szorosabbra fűzéséért.

Bús Balázs beszéde Varsóban

A beszédek után átadták a Varsó – Bemowo és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának jól működő testvérvárosi kapcsolatát tükröző,  közös alapítású Bem József Díjat.

Mindeközben Óbudán is megemlékeztek a nemzeti ünnepről. A kerületbe látogatott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki részt vett a Csillaghegyi Polgári Kör által szervezett megemlékezésen. A rendezvény a Csillaghegyi Jézus Szíve plébánián misével kezdődött, majd a Zsámboki-emlékkeresztnél, a Zsámboki Pál téren gyülekeztek a résztvevők. Itt közös imádság, Kossuth-nóták, a Himnusz és a Székely Himnusz eléneklése után elhelyezték a koszorúikat, majd gyertyagyújtással hajtottak főt.DSC_5271DSC_5282 A kerületi iskolákban, óvodákban is ünnepi programokkal készültek a pedagógusok és a gyerekek.DSC_5078 DSC_5137

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság