Ifjúsági önkormányzatok eszmecseréje a Hangadó projekt keretében

Hírek Kiemelt hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának kiemelt célja, hogy széles körben támogassa az ifjúsági programokat, valamint biztosítsa a fiatalok egymás közötti tudásmegosztásának színterét.  Május 22-23. között zajlott le az az esemény, amelynek keretein belül a Veszprémi Diák-és Ifjúsági Önkormányzat (VEDIÖK) és az Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzat (ÓBIÖK) közös eszmecserét folytatott, hogy kölcsönösen megismerjék egymás ifjúsági koncepcióját.

A Hangadó elnevezésű projektre a veszprémi önkormányzat az Erasmus+ program ifjúsági részvételi pályázatán nyert forrást, amely hozzájárul városuk 2014-ben készült ifjúsági koncepciójának megújításához. A mostani tanulmányút célja az volt, hogy megismerjék az Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzatának a tevékenységeit, programjait, stratégiai újításait.

A többnapos tanulmányút szervezése az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Társadalmi Kapcsolatok Főosztály Fenntarthatósági, Ifjúsági, Civil és Nemzetiségi Osztályán (FICNO) keresztül zajlott. Az esemény kezdetén Dr. Kiss László polgármester üdvözölte a veszprémi diákokat és szakembereket.

Az első nap délelőttjén az ismerkedésé volt a főszerep, a két önkormányzat ifjúsági munkájának bemutatása mellett helyet kaptak a stratégiai eszmecserék is.  A Hangadó projektbe bevont fiatalok Takáts Emesével –  a Lélektér Alapítvány vezetőjével, és a projekt szakmai koordinátorával – együtt közösen felvázolták az ifjúsági koncepciójuk megújításának lépéseit, a fő témaköröket, az eddig megfogalmazott célkitűzéseket és az elérésükhöz vezető utakat. Takáts Emese kihangsúlyozta, hogy abban hisznek, hogy  a fiatalokat már a tervezés időszakában is be kell vonni és a szakemberekkel közösen szükséges újra meghatározni, számba venni a lehetséges megoldási módozatokat. Vidéki városként fő céljuk, hogy a fiatalok helyben maradjanak, vagy ha elmennek továbbtanulni, később visszatérjenek Veszprémbe.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében Turgonyi Dániel alpolgármester kiemelte a kerület áldozatvédelmi projektjét, ami bár nem feltétlenül ifjúsági, de minden korosztály érintett benne. A közös beszélgetés során az önkormányzat gyermekvédelmi, valamint a lakossági érzékenyítő programjait is ismertette.

A tanulmányút során a veszprémi fiatalok több III. kerületi ifjúsági programmal is részletesen megismerkedhettek. Betekintést kaptak a Reintegrációs Ifjúságnevelési Gócpont (RING) munkájába, a projekt megálmodója, Törzsökné Góczán Emese által a kerület egyedálló szabadulószobáját is megismerhették, amely az idősek számára áldozatvédelmi, a fiatalok számára pedig drogprevenciós tematikára épül.

Ellátogattak a Graphisoft Parkba, ahol Veress Dorottya, a hely menedzsere felvázolta a  tanulási és gyakornoki lehetőségeket, valamint kitért arra is, hogy a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben is tudnak segíteni. Az utolsó helyszín a helyi gördeszkás terep, a Skatepark volt, amely a fiatalok egyik kedvelt helyének számít a kerületben. A fiatalok Grabecz Ákossal a Szinergia Gördeszkás Egyesület elnökével beszélgettek a gördeszka kultúráról, a sportolási lehetőségekről

A hasonló jellegű eseményekkel, tanulmányutakkal a fiatalok könnyebben elsajátíthatják a szakmai jövőjükhöz szükséges kompetenciákat, valamint erősödhet a társadalmi szerepvállalásuk is.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Társasjátékkal kedveskedtünk óvodásainknak

Hírek
Közzétéve:

Indul Civil Üzleti Iskolánk új évada!

Hírek
Közzétéve:

Megjelent az Óvodai Iránytű 2024. évi kiadványa