Indul a szavazás fővárosi közösségi költségvetésben: a Gőtés-tóra is szavazhatunk

Közzétéve:

Már lehet szavazni a közösségi költségvetés 49 továbbjutó ötletére az otlet.budapest.hu oldalon.

Szavazhatunk például a harmadik kerületi Gőtés-tó és környezetének rendbetételére, de közösségi kertek létrehozására is, sőt esőkertek kialakítására is a budai kerületekben.

Szavazhatunk integrált játszótér kialakítására a harmadik kerületi Gladiátor Családi Pihenőparkban, akadálymentes játszóterekre vagy a kerékpárutak biztonságának növelésére.

A fővárosiak novembertől január végéig adhattak be ötleteket a másodszor is egymilliárd forintos kerettel elinduló közösségi költségvetésbe, ahová 615 javaslat érkezett. Jogi, pénzügyi és formai szűrést és ötletösszevonást követően a versenyben maradt ötletek a budapestiekből álló Közösségi Költségvetési Tanács elé kerültek, ahol végül 49 ötletet tettek a szavazólistára.

Ha valaki személyesen szeretné leadni a szavazatait, akkor július 4–7-ig, minden délután 14:00 és 18:00 óra között megteheti a Városháza parkban a Budapest pavilon mellett, vagy a szavazás teljes időszakában a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban és annak tagkönyvtáraiban.

Szavazni online is lehet augusztus 31-ig, ezen a linken.

Az ötletek idén is három kategóriában versenyeznek:

  • Zöld Budapest: Budapest felkészül a klímaváltozásra. Zöldebb utcák, élettel teli parkok, mindenki számára elérhető, környezettudatos megoldások.
  • Esélyteremtő Budapest: Cél, a társadalmi különbségek csökkentése hátrányos helyzetű közösségek életét támogató ötletekkel, szociális segítségnyújtással.
  • Nyitott Budapest: Egy nyitott város a szívügyed? Együttműködések, új, kísérleti megoldások, digitális fejlesztések, rövid távú, közösségépítő ötletek.

Minden kategórián belül lehetőség van egy kisebb, maximum 50 millió forintos, és egy nagyobb, maximum 133 millió forintos költségvetésű ötletre szavazni.

Kiállítás nyílt az első közösségi költségvetés nyertes ötleteiből

A főváros közösségi költségvetését szervező Nyitott Budapest Osztály minden érdeklődőt szeretettel vár a Városháza parkba, ahol a program első évének nyertes ötletei jelennek meg óriásplakátokon, valamint az idei szavazólistás ötleteket is lehet böngészni.

Aki szeretne jobb képet kapni arról, hogy milyen ötletek valósulnak meg budapestiek javaslatai alapján, és milyen jellegű fejlesztésekre is való a közösségi költségvetés 1 milliárd forintos kerete, annak mindenképpen ajánljuk az egész júliusban látogatható kiállítást.

A kiállítást július 4-én 11 órakor Karácsony Gergely főpolgármester és Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes nyitotta meg.

VIDEÓ.

 

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság