Kerületünk a klímatudatosság jegyében – Új, ökologikus zöldfelületet alakítunk ki a Bud Spencer parkban

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

A tavasszal nagyszabású virágosítást hajtottunk végre, amely keretében az előző évhez képest növeltük a kiültetett virágok számát és a beültetett területek arányát. A legklímabarátabb díjat elnyert kerületként tovább folytatjuk a fenntarthatóság érdekében kitűzött céljainkat: egy természetközeli ökologikus zöldfelületet alakítunk ki a Bud Spencer parkban. 

Óbuda-Békásmegyeren négyszáz tő muskátlit helyeztünk ki kandelláberekre, tizenötezer tő egynyári növényt ültettünk a virágágyásokba, százötven láda muskátlit kaptak az önkormányzati épületek párkányai és hatvan darab ( előző évben ötven darab volt) muskátlioszlop díszíti a kerület utcáit. A korábbi években mintegy 1680 m2 virágágyás került kialakításra. A nyár folyamán további huszonöt darab köztéri nagyméretű virágtartót helyeztünk ki és ültettünk be színes virágokkal, valamint 1200 m2-el növeltük az ágyások méretét új helyszíneken és lakossági kezdeményezésre sziklakertet is létesítettünk.

Alkalmazkodunk a  klimatikus körülményekhez
Jelenleg befejező ciklusában van a Bud Spencer parkban, 1500 m2-en, egy természetközeli ökologikus zöldfelület kialakítása, amely – a fenntarthatóságot előtérbe helyezve – a Green City törekvéseivel összhangban került megtervezésre. A projekt célja  – a klímaváltozás negatív hatásait ellensúlyozó eljárásokat alkalmazva – a jelen klimatikus körülményekhez lehető legjobban alkalmazkodó és fenntartható növénytársulások létrehozása.
Az ágyásra jellemző, hogy csökkentett energia- és munkaerő-ráfordítás mellett jelentős dekoratív, környezetjavító és klímavédelmi hatással bír.

A növények kiválasztásánál fő szempont volt a biodiverzitás, a biológiai sokféleség.

Az eltérő növekedésű, gyökérzetű növények különböző szinten tárják fel a talaj felső termékeny szintjét, más-más mélységből veszik fel a tápanyagot és vizet. A tervszerűen összeválogatott évelők, cserjék, díszfüvek támogatják egymás növekedését és várostűrő képességét.  Együttesen biztosítanak életteret a gomba-ökoszisztémának, amely segíti a vízmegtartást, valamint fokozzák a növényi tápanyagfelvételt, hasznosulást. A beültetett növények alapjában véve szárazságtűrő fajok, amelyek nem, vagy csak minimális mértékben igényelnek gyakori vízutánpótlást. A talajszelvény ökológiailag „praktikus” kihasználtsága és a felszín feletti szintezettség fokozottan támogatják az állatvilág megjelenését, az élőhelyek kialakulását.
A növények eltérő időpontban virágoznak, így majd egész évben élvezhetjük élénk színeiket, pompázó pillangómágnes virágzatukat.

A megújított park közelében élőknek közvetlenül is érdeke, hogy a zöldfelület fenntartható legyen. Az érdekérvényesítés egyik módja az lehet, ha kisebb-nagyobb terület, vagy ágyás gondozásában személyes szerepet is vállalnak az ott lakók. Önkormányzatunk ehhez évenkénti rendszerességgel ír ki pályázatot a civil szervezeteknek („Fogadj örökbe egy zöldterületet!”) és a társasházaknak („Társasházi zöldfelület gondozás”), forrást biztosítva a közösségi felelősség- és feladatvállaláshoz.
Pályázatoktól függetlenül napi jócselekedettel is tehetünk a terület zölden tartásáért, ha a nem szennyezett, nem vegyszeres maradék vizet a lefolyó helyett a szomjas növények tövébe öntjük.

Közös érdekünk a fenntartható életmód kialakítása!

Számítunk egymásnak!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság