Miért is fontos a magánkertekben a fa?

Hírek
Közzétéve:
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Környezetvédelmi programjának keretében gyümölcsfa csemeték kerültek kiosztásra a lakosság részére.
A zöldövezeti kiskertek behálózzák egész kerületünket, óriási felületen lehetőséget adva a mikroklímánk befolyásolására! A kiskertek és a városi betonfelületek között zöld folyosót biztosítanak a közterületi fasorok, parkok. Ökológiai érték a fa: szén-dioxidot köt meg, oxigént termel, párologtat, árnyékot ad, hűti a környezetét, port köt meg. Biodiverzitást növel: táplálékforrás, fészkelőhely a madaraknak, élőhely a rovaroknak, talaj életet élénkít, szélterhet csökkent. A növényi sokféleség a káros rovarok terjedését csökkenti, nem szegényedik el a várostűrő élőlények köre. A fa gazdasági érték is, pénzben kifejezhető vagyoni értéke van. (Javasoljuk a Faérték nevű applikáció kipróbálást annak, aki szeretné tudni, mennyit ér a kertjében álló fa.)
A gyümölcstermő fák kettős hasznúak
Az éghajlatváltozás miatt kiemelkedő fontossága lett a helyben termelésnek, csökkenti a szállítással, importtal járó szén-dioxid-kibocsátást, ökologikus gazdálkodást tudunk folytatni a nagyüzemi vegyszerhasználattal szemben. Saját kertünkben a frissen szedett termés tovább tárolható így kevesebb a hulladék. Ízletesebb, vékony héjú fajtákat is kipróbálhatunk, amelyek a nagyáruházak polcain nem kaphatóak, mert nehezebb a tárolásuk bolti körülmények között.
Figyeljünk arra, hogy a fákat jó egészségi állapotban tartsuk, szükség esetén öntözzük, végezzünk tápanyag utánpótlást, előzzük meg a fizikai sérüléseiket, csalogassuk a hasznos rovarokat kertünkbe!
Vigyázzunk a fáinkra!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság