Miként gondozzuk a muskátlikat? A legfontosabb tudnivalók, hogy egész nyáron tündököljenek dísznövényeink!

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Idén is sikerrel lezajlott a hagyományosnak számító muskátli akciónk,  a nyár közeledtével ezzel is szeretnénk hozzájárulni, hogy virágosabb, szebb legyen lakókörnyezetünk.  A muskátli az egyik leggyakoribb dísznövényünk: egész nyáron, egészen az őszi fagyokig virágzik, ápolásuk, teleltetésük is nagyon egyszerű. Néhány dologra azonban érdemes odafigyelni gondozásuk során, összeszedtük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. 

Szeretik a napfényt

A muskátlik nemcsak tűrik, hanem egyenesen imádják a napsütést, még a tűző napot is örömmel fogadják. Félárnyékban is jól érzik magukat, de minél több fényt kapnak, annál bőségesebben és intenzívebb színekben virágoznak. Hogy növényünk folyamatosan hozza virágait, az elnyílt virágzatot szárral, az elsárgult leveleket levélnyéllel együtt távolítsuk el.

Rendszeres öntözést igényel

Napsütéses időszakokban naponta érdemes öntözni a növényeket, lehetőleg reggel, szobahőmérsékletű, állott vízzel. Az igazán forró napokon az esti második öntözés sem árt, így bőséges és folyamatos lesz a virágzás.  Fontos, hogy a talaj ne  száradjon ki, de ne is legyen teljesen elázva,  mert a ládában pangó vízre érzékeny, gyökérpusztuláshoz vezethet. Ezért a legjobb, ha perforált aljú növényládát használunk a felesleges víz elvezetéséhez. Ügyeljünk arra, hogy a locsolóvíz ne kerüljön a levelekre vagy a virágokra, ha tehetjük, az esőtől is védjük.

Érdemes jó minőségű, tápanyagban gazdag, laza virágföldbe ültetni és rendszeresen tápoldattal öntözni őket.

A muskátli teleltetése egyszerű

Az őszi fagyok beköszöntével a teleltetésük előtt érdemes alaposan átvizsgálni a növényt: el kell távolítani a fertőzött, elhalt részeket, valamint a virágzó hajtásokat és bimbókat is le kell vágni. Teleltetés alatt nem ajánlott tápoldatozni, ugyanis ilyenkor a növények nyugalmi állapotban vannak, viszont kéthetente mindenképpen öntözést igényel.  Elhelyezéskor világos helyet keressünk a muskátliknak, ellenkező esetben a hajtások megnyúlnak, gyengék lesznek és a növényeink elvesztik egészséges formájukat, színüket.

Két-három évente célszerű a muskátli állományt felújítani, mert az idősebb tövek virágzási kedve csökken.

A fagyérzékeny növényt október-november hónapban az első fagyos éjszaka előtt zárt, fagymentes helyre szükséges költöztetni, ahol a hőmérséklet egész télen 4-10 Celsius-fok között van.

Élettani betegségek

muskátli ödéma a futó muskátli jellegzetes élettani betegsége, amely tartási hibából ered, éppen ezért nem fertőző. Ha a vízellátás nem egyenletes és a muskátli túl sok vizet szív magába egyszerre, az a növény sejtjeinek megduzzadását, roncsolódását okozza, amely apró foltokként jelentkezik a levelek hátoldalán. Ilyenkor a nagyon roncsolódott leveleket távolítsuk el, és biztosítsuk az egyenletes vízellátást!

Gombás betegségeknél is a legfontosabb a megelőzés és az időben észlelés! Tartsuk a növényeket jó kondícióban, ültessük jó vízáteresztő ültetőközegbe és szellős állásba helyezzük ki, így megelőzhetjük a betegségek kialakulását. A megjelenő kártevőket minél előbb fizikailag távolítsunk el, mossuk le erős vízsugárral, vagy helyezzünk ki ragacsos sárga lapokat mielőtt vegyszerekkel kezelnénk a növényeinket!

muskátlirozsda csak álló muskátlin fordul elő. A fertőzés jelei a levelek színén jelentkező sárga, körkörös folt, a fonákon pedig barna spóratelepek. A betegség következtében a levelek elszáradnak, lehullanak, a növény felkopaszodik. A beteg levelek eltávolításán túl, 7-10 naponként rozsda elleni szerek valamelyikével érdemes permetezni.

A muskátli legfőbb ellensége az üvegházi molytetű vagy liszteske, lárvái a levél fonákján telepszenek meg és a muskátli levelét és hajtásait szívogatják, aminek hatására a növény visszamarad a fejlődésben, levelei kifakulnak, lehullanak. Ajánlott a beteg levelek korai eltávolítása,  hiszen ezt követően megtelepedhet a növényen a korompenész is.

 A vegyszerek és permetlevek használatakor betartandó szabályok:
• Csak engedélyezett szereket használjunk!
• A csomagoláson feltüntetett utasításokat pontosan tartsuk be!
• A kinyílt virágokat soha ne permetezzük!
• A méhekre és a hasznos állatokra nem veszélyes szereket alkalmazzunk és csak a méhek repülése előtt vagy után!
• Csak szélcsendes időjárásban permetezzünk!
• A szermaradványokat szakszerűen különítsük el!
• A munkaeszközöket gondosan tisztítsuk meg!

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság