Pocsolyából esőkert a Pünkösdfürdői parkban

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:
Legklímabarátabb kerületként kiemelten fontos számunkra a klímaváltozás hatásaira reagáló gazdálkodás kialakítása. A Főkert kerületünkben esőkertet hozott létre, a Pünkösdfürdői park vizenyős részén.
A kiültetett növények mindegyike termesztőtelepünkön felnevelt lágyszárú, például gyepes sédbúza (Deschampsia caespitosa), rózsaszín virágaival júliustól díszítő réti füzény (Lythrum salicaria) és a különös nevű széleslevelű különösfű (Chasmanthium latifolium).
Az esőkert tulajdonképpen a természetes erdők működését utánzó, egy mesterségesen kialakított, sekély mélyedés az kertben, amelyet mélyen gyökerező őshonos virágok, cserjék és fűfélék díszítenek. Célja az esővíz felfogása, ideiglenes „tárolása” és megszűrése. Az esőkertek meggátolják a villámárvízek kialakulását, valamint elősegítik egyenletesebb vízfelhasználást.
A Főkert a Pünkösdfürdő parkban egy vízgyűjtő mélyedés kialakításával egy olyan területen hozott létre újabb esőkertet, ahova a csapadékvíz eddig is befolyt. Az így kialakított medence aljára az időszakos vízborítást kifejezetten kedvelő évelőket ültettek, a magasabb szintekre pedig inkább szárazságtűrő fajok kerültek. A terület adottságait kihasználva kisebb szakmai kísérletbe is fogtak, ezúttal ugyanis a medence aljára nem terítettek szikkasztó rétegeket, amit egyébként az esőkertek kialakítása során általánosan bevett gyakorlatnak számít. 

Óbuda-Békásmegyer Főkertészeti Irodája szívesen várja az esőkert telepítési helyszínekhez a lakosság ötleteit is!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság