Rekonstruált, negyedik századi római hajót fogadunk a Duna-parton szombaton – A nagy hírű nemzetközi projekt Budapestre ér 

Közzétéve:

Az Élő Dunai Limes (Living Danube Limes) elnevezésű Interreg Duna Transznacionális Program célja az volt, hogy az egykori Római Birodalom határvonalaként funkcionáló Dunát nem mint elválasztó, hanem mint összekötő útvonalként erősítse.

A projektben tíz Duna menti ország 19 partnere vesz részt (egyetemek, kutatóintézetek, múzeumok, önkormányzatok).

Mainzban található leletek alapján a projekt keretében a Friedrich Alexander Egyetem munkatársai és szakemberek (régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők, műemlékes szakemberek) készítettek egy rekonstruált, negyedik századi római hajót, amelyet teljes életnagyságban megépítettek. Ehhez legénységet is toboroztak, akik kéthetes turnusokban végigutaznak a Dunán a Fekete-erdőtől egészen Románia keleti határáig. Az utazás fizikailag is összeköti a Duna menti római örökséggel is rendelkező településeket.

A lusoria típusú őrhajó hossza 18 méter, szélessége 2,8 méter, a súlya pedig hat tonna, jelenleg 24 fős legénységgel.

Szombaton, 13-án dr. Kiss László polgármester és önkormányzatunk munkatársai fogják köszönteni az érkezőket a parton, majd a Külker Evezős Klub Óbudával és Mihály Tibor elnökkel látjuk vendégül a legénységet, akik előreláthatólag 17.00, 18.00 óra körül kötnek ki a Római-parti Plázs északi csücskénél, a Külker úszóművénél. A fogadásukra minden érdeklődőt várunk szeretettel.

Az őrzésről önkormányzatunk természetesen gondoskodik, a közterület-felügyelet munkatársai, a vízi rendészet és a Plázs őrzését ellátó munkatársak fognak vigyázni a hajóra.

A hajó útjához kerékpárral, kenuval vagy gyalogosan bárki csatlakozhat egy-egy kiválasztott szakaszon.

A hajó 2022. július 16-án rajtolt Németországból, majd Ausztrián és Szlovákián keresztül augusztus 10-én ér Esztergomba.

Az útiterv:

Visegrád (augusztus 11.), Szentendre (12.), Budapest (13–14.), Százhalombatta (15–17.), Adony (18.), Kulcs (19), Dunaújváros (19–20.), Dunaföldvár (21.), Bölcske (22.)., Paks-Dunakömlőd (23–24.), Fadd-Dombori (25–26.), Baja (27–28.), Dunaszekcső (29.), Mohács-Kölked (30–31.). Majd továbbhalad Horvátország, Szerbia, Románia és Bulgária vizeire őszig.

A projektről bővebben ITT lehet olvasni.

A Living Danube Limes a Facebookon is követhető.

Az esemény a Facebookon.

Videó.

A magyarországi szakaszt a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke és a Spatialist Kft. szervezik, együttműködve számos Duna-menti önkormányzattal, intézménnyel, szervezettel, illetve a vezető partner ausztriai, kremsi Danube Universityvel.

 

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság