Újabb nemzetközi és hazai fórumokon mutatkozott be az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

A környezettudatos és fenntartható életmód kialakításához nyújt segítséget az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárának magkönyvtára és speciális zöld szolgáltatásai, melyeket idén ősszel több hazai és nemzetközi fórumon is megismerhettek.

A Goethe Intézet célul tűzte ki, hogy a Kelet-közép-európai régió könyvtárai számára felhívja a figyelmet a fenntartható könyvtári szolgáltatások jelentőségére, ezért egy olyan komplex szakmai programsorozatot hozott létre, ahol tanulmányút, szakmai konferencia és helyszínbejárás során biztosított lehetőséget a régió könyvtárainak, könyvtárosainak a találkozásra, szakmai tapasztalatcserére. A tanulmányúton öt országból vehettek részt könyvtárosok. Magyarországot képviselve Szépvölgyi Katalin, az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárának vezetője látogatott Prágába és német nyelvű előadásában mutatta be Óbuda zöld könyvtárának fenntarthatósági célkitűzéseit, mindennapi működését, speciális zöldkönyvtári szolgáltatásait, köztük az évek óta népszerű magkönyvtárát.

A program keretében „A könyvtárak zöld oldala” címmel könyvtárszakmai napot is tartottak a Goethe Intézet 2023. október 5-én Budapesten, ahol a régióból Magyarországra utazott könyvtárosok számára kerültek bemutatásra a magyar zöldkönyvtárak, többek között az Ezüsthegyi Könyvtár is. A projektet a helyszínbejárás zárta, mely során az Ezüsthegyi Könyvtár októberben vendégül látta Michaela Výbohová könyvtárost a Ľudovít Štúr Regionális Könyvtárból (Zvolen, Szlovákia), akit Marton Erika a budapesti Goethe Intézet könyvtárának munkatársa kísért el. A vendégeket Burján Ferenc zöld ügyekért felelős alpolgármester úr is köszöntötte.

A MATE Körforgásos Gazdaság Elemző Központja által életre hívott első zöld fesztiválját Gödöllőn zárta szeptemberben a Zöld fesztivál – zöld egyetemi napok zöld innovációk (ZEN) bemutatója c. program, ahol Pőcze Márta, az Óbudai Platán Könyvtár vezetője Magkönyvtár – Az Ezüsthegyi Könyvtár speciális szolgáltatása címmel tartott előadást. A konferencián az érdeklődők olyan zöldgazdasági, energiahatékonysági, fenntarthatósági kérdések köré épülő cégekkel, megoldásokkal ismerkedhettek meg melyek innovációnak számítanak az adott területen.

WELLBASED projekt és zöldkönyvtár

Október elején az Óbudán megrendezésre kerülő hatodik WELLBASED nemzetközi konzorciumi találkozó során lehetőség volt arra, hogy Óbuda egy energiahatékonyságban, fenntarthatóságban kiemelkedő intézményét és annak működését megismerhessék a résztvevők. A projekt hazai felelősei az Ezüsthegyi Könyvtárat választották. A könyvtár épületének energiahatékony működését, a hazánkban is egyedülálló speciális zöldkönyvtári szolgáltatásokat és az eredményeket Szépvölgyi Katalin, az Ezüsthegyi Könyvtár vezetője mutatta be. A VIP látogatás alkalmával a könyvtárvezető helyszíni körbevezetéssel láttatta a környezetbarát megoldásokat a Valencia, Heerlen, Leeds, Edirne, Jelgava városokból érkezőkkel.

Az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára 2018 óta elkötelezetten áll ki a környezettudatosság és fenntartható életmód mellett. Az alapvetően környezetbarát szolgáltatásnak mondható könyvek, hangoskönyvek, folyóiratok kölcsönzésén túl az Ezüsthegyi Könyvtárban számos további speciális szolgáltatásban, például a magkönyvtár vagy a palánta- és növényörökbefogadó pont működtetésében, rendezvényeiben megjelenik a zöld szemlélet.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság