Vigyázat, varjúveszély! A madarak által erősen védett területeken figyelmeztető táblákat helyeztünk ki

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer, mint a legklímabarátabb kerület nagy figyelmet fordít  a madárvédelemre, illetve arra, hogy a városi élettel összhangban élhessenek és ne zavarják az ottlakók mindennapjait.

A Szőlő köz 3-5. sz. közötti parkos területen észlelt varjútámadások száma az utóbbi időszakban megemelkedett. A szakelőadónk egyeztetett Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletének vezető helyettesével, ennek alapján május 17-én délután a madarak által erősen védett terület több pontján összesen nyolc figyelmeztető tábla kihelyezésére került sor. A játszótér bejáratát több gyorskötözővel lezárták.

Mind a szülőpár, mind a kettő évjárati utód  a dolmányos varjú fajának képviselője. A fiókák a fészket elhagyták, a földközeli bodzabokrokon és a közeli focipálya kerítése között mozognak. Megerősödés után a szülők jelenleg nagyon aktív védelme csökkenni fog.

A biológiai ciklus figyelembe vételével a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet alapján július 1. után kerülhet sor a fizikai beavatkozások megtételére élvefogó szerkezet alkalmazásával. Mivel a faj hosszú életű és a lakók információi alapján több éve költ a pár a parki fákon, a szakértők későbbi egyeztetést javasolnak a jelenség megismétlődésének elkerülése vagy legalább is annak esélyének csökkentése érdekében.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság