Wellbased projekt: 10 energiatakarékos háztartási gépet adtunk át

Hírek Zöld iroda Kiemelt hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Európai Uniós támogatásból valósítja meg a WELLBASED elnevezésű energiahatékonysági programot, amelynek keretében a héten átadtuk az 1. csomagot:  10 energiatakarékos háztartási gép érkezett meg békásmegyeri otthonokba. 

A WELLBASED egy olyan energiahatékonysági projekt, melynek célja a résztvevő háztartások energiamegtakarításának növelése, a lakáskörülmények és az egészségügyi állapot javítása a résztvevők igényeivel összhangban, jelentősebb beruházás nélkül. 2022 áprilisától 2023 júniusáig tartott a toborzási folyamat, összesen 130 háztartást vontunk be a programba. Részben önkormányzati lakásbérlőkről, részben pedig tulajdonosokról van szó.

A résztvevő háztartások több programban, képzésben is részt vettek, amelyek segítik a jövőben a tudatosabb fogyasztást és az energiamegtakarítást. Az egyik projektelem a háztartások energetikai modernizációja; ennek keretében – energetikai felmérés alapján – háztartási nagygépek cseréjét ingyesen biztosítjuk a résztvevőknek. A projekt azt a nézetet szolgálja, hogy ezek a modernizációk jelentik a valódi rezsicsökkentést: az alacsonyabb villanyszámla és a kisebb ökológia lábnyom egyszerre érhető el így. A gépek kiszállítására ütemezetten kerül sor, a lakosokkal történő időpont-egyeztetés függvényében.

Az 1. csomagot 2023. augusztus 17-én adtuk át; ezen a napon 10 háztartás kapott energiatakarékos háztartási nagygépeket. Az átadáson Dr. Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere is részt vett. 

A program látványos eleme a háztartási gépek átadása, azonban ez csupán egy része az energiahatékonysági projektnek. Az egy-másfél évig tartó, támogatást nyújtó program eredményeként a jelenlegihez képest várhatóan jobb egészségügyi állapotot, tudatos fogyasztói magatartást, modernebb és kedvezőbb fogyasztást biztosító háztartást mondhatnak majd magukénak a résztvevők. A kísérleti projekt a fogyasztási szokásaikra vonatkozó adataik megosztásával nagyban hozzájárulnak ahhoz is, hogy olyan komplex stratégiák kerülhessenek kidolgozásra az Európai Unió területén, ami lehetővé teszi, hogy az energia megtakarítás és az egészség megőrzés metszetein kialakításra kerülő jövőbeli szakpolitikák minél több állampolgár életét könnyítsék meg.

A beavatkozási időszak kezdete óta a következő projektelemek valósultak meg:

  • Közösségépítő program – 1 alkalom / 16 fő résztvevő
  • Energetikai audit CardWare Kft., GOMELI 2004 Bt. 52 – háztartás felmérése valósult meg
  • Egészségügyi szűrőnap (Szent Margit Rendelőintézet) – 1 alkalom / 14 fő résztvevő
  • Egészségügyi állapotfelmérés (Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata) – 2022. december óta havonta 2 alkalommal kerül megrendezésre, eddig összesen 63 fő részvételével
  • Alvásminőség-kérdőív (Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata) – 2022. december óta 3 havonta ismétlődik, eddig összesen 63 fő részvételével
  • Energiahatékonysági tréning (GreenDependent Intézet) – 12 alkalom / 48 fő résztvevő
  • Beltéri levegőminőség-szenzor (CardWare Kft.) – 40 háztartásban telepítve
  • Háztartásgazdálkodási képzés (Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ) – 2 alkalom / 24 fő

Az összetett célokat megfogalmazó WELLBASED projektről részletesen IDE KATTINTVA lehet olvasni.

Az élhető jövő érdekében egyéni és társadalmi szinten is változtatnunk szükséges, minden lehetőséget meg kell ragadnunk a klímabarát élet kialakítása érdekében!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság