Megnyílt a Kolosy téri termelői piac

Hírek
Közzétéve:

DSC_4531
Gólyalábas kikiáltó, aki maga is sajtkészítő, nyitotta meg szerdán a Kolosy téri termelői piacot, ahol ezentúl keddtől szombatig őstermelők árulják házi terményeiket, kolbászt, sajtot vagy éppen fűszernövényt. A kínálat sok színű és meglepően olcsó, legalábbis a nagyáruházak árait nem haladja meg. De jó áron vehetünk itt igazi házi szörpöt.
DSC_4638DSC_4542DSC_4559
A Kolosy téri piac  vásárterét Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata ajánlotta fel a termelői piac árusainak, illetve a képviseletüket ellátó Termelői.hu közösségnek, annak érdekében hogy áraikat a vásárlói igényekhez, pénztárcákhoz tudják igazítani.
DSC_4586Bús Balázs polgármester megnyitó  beszédében úgy fogalmazott, hogy a piac évezredek óta a települések mindennapjainak része. Közel érezzük magunkhoz, mert még nagyvárosi viszonyok között is személyességet sugall. Ide az emberek nemcsak vásárolni, hanem beszélgetni, társas kapcsolatokra szert tenni is járnak. Városfejlesztési célkitűzéseink között első helyen állnak a közösségi terek kialakítása. Leglátványosabban ez a Kolosy tér és vonzáskörzete felújításán keresztül, más néven az Óbudai promenádon mutatkozik meg.  Az önkormányzat fejlesztései nyomán már számos  pont van, melyek elsődleges funkciója lehet, hogy éppen sport, kulturális vagy kereskedelmi célú, de mint ennek a piacnak  is,- hangsúlyozta a polgármester-  másodlagos funkciói a megismerést, személyes kapcsolatok kialakítását teszik lehetővé. Közösségépítő törekvéseinknek ez az alapja. DSC_4551Cél továbbá, hogy egészséges táplálkozás jegyében a termények előállítói közvetlen összeköttetésbe kerüljenek mindazokkal, akik elkötelezettek családjuk helyes táplálkozása mellett, vagy az általuk vezetett intézmény étkeztetése tekintetében. A polgármester szükségesnek tartja, hogy a kerületben elérhetők legyenek a jó minőségű és még megfizethető étkezési alapanyagok, s ezek lehetőség szerint magyar termények legyenek.
Végül hozzátette, a városrészben a Kolosy téri piacon kívül Békásmegyeren is fenntart az önkormányzat egy  állandó piacot,  valamint van két hétvégi piac is a kerületben. A jövő héten, 2014. április 24-én, csütörtökön újabb piac,  az Aquincumi Termelői Piac nyitja meg kapuit a Római téren, valamint a Kaszásdűlői Termelői Piacot 2014. április 25-én, pénteken a Pethe Ferenc téren ismerhetik meg a vásárlók. Az aquincumi és a kaszásdűlői piacok, a fenti napokon délután 14h-től este 19h-ig lesznek nyitva. A Kolosy téri piac pedig minden héten keddtől péntekig reggel 7h-től este 18h-ig, szombaton 14h-ig várja meglévő és leendő vásárlóit.
DSC_4603Az eseményen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki üdvözölte, hogy egyre több termelői piac nyílik a fővárosban és országszerte – mint mondta, a kormány támogatja, hogy az itthon megtermelt, friss áruk minél rövidebb úton jussanak el a fogyasztókhoz. Ahelyett, hogy több ezer kilométerről, ellenőrizetlen körülmények közül érkező zöldséget és húst vennénk, válasszuk a hazait, aminek származását régiók alapján is ismerjük; az itt megvehető termények és termékek mindegyike névhez, gazdasághoz köthető és minősége is számon kérhető – ajánlotta a miniszter.

A nemzetgazdasági miniszter úgy látja, hogy a termelői piacokon ismét személyes kapcsolatba kerül a termelő és a vásárló, ami örömteli, mivel napjainkban a vásárlás gyakran személytelen. Így a piacok ismét visszakaphatják évszázados szerepüket, újra közösségi terekké válhatnak – erről a Kolosy téri termelői piac megnyitóján beszélt. Varga Mihály hozzátette, ehhez szükségesek a termelők, akik jó minőségű árut visznek a piacra, valamint a vásárlók, akiknek fontos a személyes találkozás a termelővel.

Felszólalt a megnyitón Győrfi Balázs is: a Nemzeti Agrárkamara új elnöke aki kiemelte, hogy a szupermarketekkel ellentétben a piacnak van arca, ezért is személyesebb élmény ott a vásárlás.Hangsúlyozta, törekednek arra, hogy az ‘őstermelői’ jelző valóban az arra jogosultakat és ne a helyükre lépő kiskereskedőket illesse meg – ezért fokozottan ellenőrizni fogják az őstermelői igazolványok kiadását, és támogatják az ilyen tematikus piacokat, ahol tényleg a gazda találkozhat a vásárlóval.
A beszédek után az Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola diákja, Nébald Franciska Zelk Zoltán: A kis kertész című vesét szavalt el, majd a Kincső Néptáncegyüttes tagjainak húsvéti táncát élvezhették vásárlás közben a jelenlévők.
DSC_4577DSC_4643
 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság