100 éve fedezték fel az inzulint ‒ November 14. a diabétesz világnapja

Közzétéve:

„Az inzulin az egész világé, nem az enyém.” ezek a felfedező Sir Frederick Banting szavai, születésnapja idén kétszeresen is ad alkalmat az ünneplésre. Hiszen az inzulin száz évvel ezelőtti felfedezése és gyógyászati alkalmazása az addig biztosan halálos cukorbetegséget tette kezelhetővé.

A diabétesz világnapja arra is alkalmat ad, hogy beszéljünk a cukorbetegséggel élőkről, a korai felismerés és a megelőzés lehetőségeiről. Ahogyan arra szintén fel kell hívnunk a figyelmet, hogy az 1-es típusú és 2-típusú diabétesz nem azonos, így másfajta megközelítést igényelnek.

A 2-es típusú diabétesz jellemzően a felnőtt korban jelentkezik, a mozgásszegény életmód, a túlzott szénhidrátbevitel és a megnövekedett testtömeg a kockázati tényezői. Kerületünkben a Szent Margit Rendelőintézet diabetológiai szakrendelése látja el az érintett betegeket.

Széleskörű adatok igazolják, hogy már a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálásakor számos szövődmény kórismézhető. Így a kerületi diabetológiai ellátás hitvallása: „Rendelésünk ezért is tekinti elsődleges céljának, hogy a cukorbetegek szakszerű ellátását végezzük, ezáltal csökkentve a lehetséges szövődmények: amputació, vakság, agyi és cardiovascularis események előfordulási esélyét.”

A 1-es típusú, más néven gyermekkori diabétesz kialakulásának hátterében egészen eltérő kórfolyamat áll. Ez egy autoimmun betegség, a szervezet védekező rendszere nem sajátjaként, hanem idegen sejtként értékeli a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit és elpusztítja azokat.

Tehát az 1-es típusú diabétesszel élők esetében azonnali és élethosszig tartó inzulinpótlás szükséges. Így érthető, hogy az inzulin felfedezésének századik évfordulóján a diabétesszel foglalkozó szakmai és civil szervezetek az idei világnapon a megszokottnál is több programmal kapcsolódnak a témához.

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért például Sir Frederick Banting emléktáblájának ünnepélyes avatásával tiszteleg a kanadai tudós kivételes munkássága előtt. És szintén az évforduló alkalmából a 100 éves az inzulin című kötetet megjelentetésével mutatja be a felfedezés történetét.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

A patkányészleléssel kapcsolatos bejelentésekről

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Perlátorral a vízpazarlás ellen

Hírek
Közzétéve:

Ismét lehet jelentkezni Óbuda-Békásmegyer fiatal tehetségeinek versenyére