Cinikus hárítás a Szent Margit Kórház ügyben

Hírek
Közzétéve:

 
Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának polgármestere rendkívül felháborítónak tartja a Főváros hozzáállását a – közel 130 000 ezer embert érintő kielégítő egészségügyi ellátás megteremtésére tett – kerületi erőfeszítések kapcsán. Annál is inkább, mivel a Fővárosi Közgyűlés 2007. augusztus 30-i ülésén elfogadott – a Szent János Kórház, a Szent Margit Kórház és a Budai Gyermekkórház 2008. január elsejei integrációjának – döntését követően Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata több alkalommal is kifejezte aggodalmát és elkötelezettségét a III. kerületi lakosság egészségügyi ellátása színvonalának megőrzése érdekében. A képviselőtestület tavaly szeptemberben egyhangúan elfogadott határozattal felkérte a polgármestert, hogy kezdeményezzen egyeztetéseket a Fővárosi Önkormányzat vezetésével, érintve a Kórház átvételének kérdését is. A határozatban foglaltakkal összhangban Bús Balázs több alkalommal írásban kereste meg Budapest főpolgármesterét, annak érdekében, hogy mielőbb megkezdődhessenek az érdemi tárgyalások. Ám a fővárosi illetékesek halogató magatartása miatt erre hosszú ideig nem kerülhetett sor. A Szent Margit Kórház átvételének ügye nem került a Fővárosi Közgyűlés elé, annak ellenére sem, hogy a Közigazgatási Hivatal hivatalvezetője 2007. decemberének elején maga szólította fel erre Demszky Gábor főpolgármestert.

 
2007. december 19-i ülésén Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának Képviselőtestülete a korábbi mondvacsinált fővárosi kifogásokat megcáfolva félreérthetetlenül úgy határozott, hogy kéri a Fővárosi Önkormányzattól a Szent Margit Kórház fenntartói és vagyonkezelői jogának – 20 éves időtartamra – térítésmentesen történő átadását.
A Fővárosi Közgyűlés ennek ellenére sem tűzte a 2007. december 20-i ülésének napirendjére Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának kezdeményezését.
Mindezek alapján Bús Balázs polgármester felettébb cinikusnak és elfogadhatatlannak tartja a Fővárosi Önkormányzat azon indokát, miszerint a 2008. január 1-jén megvalósult észak-budai kórház integráció miatt nem lehetséges a Szent Margit Kórház átadása a III. kerületnek.

 

Óbuda, 2008-02-20.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság