Flórián téri aluljáró: sziszifuszi küzdelem a falfirkákkal

Hírek
Közzétéve:

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. legutóbb 2006-ban újította fel a Flórián téri aluljárót; akkor az összes falat lefestették – azóta azok világos piros színűek -, mára azonban ennek nem sok nyoma maradt, az új festékfelületet ugyanis újra szinte teljesen elborították a falfirkák.

A fővárosi aluljárók nagytakarítását évente kétszer, tavasszal és ősszel végzik el, tájékoztatta az obuda.hu-t Horti Zsófia, az FKF Zrt. szóvivője, azt azonban nem lehet tudni, hogy mikor lesz egy újabb – a 2006-os hasonló – teljes körű felújítás. Ez ugyanis függ az adott év költségvetésétől és a főváros terveitől is. Addig is annyit tudnak tenni, hogy az aluljárókat rendszeresen – kétnaponként éjszaka – vízzel kitakarítják, a balesetveszélyes hibákat pedig év közben is folyamatosan elhárítják, tette hozzá a szóvivő.  

A Flórián téri aluljárót több másik forgalmas közterülethez hasonlóan a napokban, március 12-én éjszaka tisztították meg, az éves tavaszi nagytakarítás keretében. A mintegy 120-130 ezer forintot felemésztő munkálatokat a cég kilenc munkatársa végezte, két speciális gép segítségével.  

A tisztítást általában éjszaka 11 óra körül kezdik, miután a BKV-járatok többsége már nem közlekedik, mert nappal nem akarják akadályozni az aluljárók gyalogos forgalmát. A folyamat lényege, hogy vegyszeres, nagynyomású folyadék segítségével szabadítják meg az aluljáró falait a kellemetlen firkáktól és plakátoktól.

Horti Zsófia hangsúlyozta, hogy Budapest köztisztasága mindannyiunk ügye, ezért a közterület-fenntartó részéről már többször is felmerült egy kampány ötlete, amelynek célja az volna, hogy Budapest polgárai végre saját életterükként gondoljanak azokra a parkokra, hidakra, aluljárókra, ahol nap, mint nap közlekednek, és ennek megfelelően becsüljék meg és próbálják megőrizni azok tisztaságát. A szóvivő hozzátette, hogy egy komolyabb büntetési tétel és szigorúbb ellenőrzés is sokat segíthetne a probléma megoldásában: Bangkokban például egy cigarettacsikk eldobását százdolláros bírsággal büntetik.  

Aki ma sétál az aluljáróban, úgy érezheti, mintha a nagytakarítás dacára nem történt volna semmilyen előrelépés. Horti Zsófia ezzel kapcsolatban azt mondta: a Flórián téri aluljáró falait – annak speciális adottságai miatt – nem lehet a nagynyomású gépek segítségével megszabadítani a falfirkáktól, anélkül, hogy a falfelületet ne károsítanák. Emiatt tehát le kellett mondaniuk a tisztítógépek használatáról, a takarítást a szóvivő ennek ellenére sikeresnek tartja.  

A Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai rendszeresen ellenőrzik a fővárosi aluljárókat, azonban nagyon kevés esetben sikerül tetten érniük azokat, akik – szinte észrevétlenül, akár másodpercek alatt – a falakra festik a graffitiket – tájékoztatta az obuda.hu-t Janocsek Ferenc szóvivő. Hozzátette: előbb-utóbb szeretnék azt is elérni, hogy ők is üzemeltethessenek térfigyelő kamerákat a veszélyeztetett aluljárókban, erre azonban a hatályos törvények értelmében egyelőre csak a rendőrségnek van joga.

obuda.hu

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság