Elkészült a Faluház

Hírek
Közzétéve:

 Az eseményen megjelent mások mellett Varga Zoltán önkormányzati miniszter és  Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója is.  Amint elhangzott, a megújult épület nemcsak színvilágában, hanem a szó átvitt értelmében is zöld, ami híven szimbolizálja, és messziről láthatóvá teszi a kerület környezetvédelemről alkotott elképzelését és irányultságát.

Az előzményekről szólva Puskás Péter alpolgármester, a projekt önkormányzati koordinátora elmondta: 2006 végén konzorciumi szerződést kötött Amsterdam Nord, Szófia Oboriste kerülete és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, hogy STACCATO néven pályázzon az Európai Unió által kiírt Concerto II keretprogramra. A pályázatban a III. kerület vállalta egy 800-900 lakásos panelépület felújítását az energiafelhasználás és a széndioxid kibocsátás csökkentése érdekében, megújuló energiaforrások igénybevételével. A pályázaton elnyert támogatás 1 millió euró volt. A továbbiakban, 2007-ben pontosították a műszaki tartalmat, rá egy évre meghatároztak a finanszírozás mikéntjét, majd kiválasztották a felújítandó társasházat, mely a Szőlő utcai Faluház lett. A társasház tavaly szeptember végén adta be pályázatát a Panel Plusz programra. Ezt követően közbeszerzési eljárást írtak, ki, melynek nyertese az ÉPKAR Zrt. lett, így a cég végezhette a kivitelezést.

A felújítás költségeinek 40 százalékát a kerület állta, az 1 millió eurós uniós támogatásból és saját forrásból. A Panel Plusz programból az állam része 33 százalék, míg a tulajdonosokra 27 százalék esett.

Bús Balázs polgármester úgy fogalmazott: A „Faluház” program azért is példaértékű, mert a projektértéket alapul véve kijelenthetjük, még nem volt ilyen széleskörű összefogás egy korszerű technológia bevezetése érdekében. A kerületi önkormányzat és az Európai Unió pályázati forrásai mellett szükség volt a Panel Plusz Program-, illetve a társasház lakói által befizetett összegekre is.

A városrész vezetője abban látja a legnagyobb sikert, hogy, a bürokráciával és a politikával szemben megfogalmazott általános bizalmatlanság ellenére sikerült a lakók több mint 80%-ának támogatását megszerezni a projekthez.

Reményét fejezte ki, hogy – amint fogalmazott – a példa „ragadós” lesz.

Méltatva mindazokat, akik tevőlegesen részt vettek a munkálatokban, (a tervezéstől a pályázatok lebonyolításán-, a finanszírozási háttér megteremtésén át egészen a kivitelezésig) kiemelte, hogy az óbudai siker a kínálkozó lehetőségek megragadásában található.

Elkészült a faluház 2 

Varga Zoltán önkormányzati miniszter példaértékűnek nevezte az önkormányzat támogatását, és meglepőnek, hogy a lakók 80 százaléka részt vett a programban. Az önkormányzati miniszter ígéretet tett a pénzalapok megnyitására és az Öko Plusz program ismételt beindítására. Kiemelte, hogy szép színfoltja ez a városnak hisz ez valóban egy kisebb település lakosságát érintő beruházás.

A beruházás számokban (sajtóanyag)

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság