Kiállítás az óbudai vendéglátás aranykoráról GALÉRIA

Hírek
Közzétéve:

A kiállítás a századfordulótól a második világháborúig mutatja be az óbudai vendéglátás hagyományait, jellegzetességeit régi bútorokkal, tárgyakkal berendezett enteriőrök segítségével. Az Óbudai Múzeum saját tárgyai mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Vendéglátóipari Múzeum darabjai színesítik a kiállítást.

A tárlat megidézi Krúdy Gyulát, akinek a Kéhli vendéglő volt a törzshelye, de emellett például a Sipos, a Bürgermeister, a Gigler, a Fahn, a Weber, a Nedeczky vendéglőket is, ahol mindig házias ételeket, jó borokat szolgáltak fel miközben szólt a sramli zene. Különleges tárgyakat is láthatnak a látogatók, például az első Sipos vendéglő egykori étkészletének darabjait, fröccskimérő eszközöket. Kiállítanak egy kártyaasztalt, amelyen a játékos kedvűek snapszlizhatnak. Az enteriőröket befőttek, savanyúságok, kolbászfélék teszik élethűvé; ezek az ételek annak idején szinte a berendezés részét képezték. A tárlat az óbudai szőlőtermesztés és borkimérés történetébe is betekintést enged. Az október 31-ig látogatható kiállításhoz számos gasztronómiai program kapcsolódik.

Minden hónap utolsó csütörtökén rendezik meg a „Macskaköves esték” elnevezésű programot, amelynek első állomásán, március 31-én Saly Noémi beszél majd a cukrászdákról és kávéházakról, valamint Fábri Anna irodalomtörténész tart egy előadást Krúdyról Pest vizit címmel.

Az április 30-ára, szombatra tervezett családi napon a jellegzetes óbudai szüreti ételt, a pincepörköltet főzhetik meg bográcsban a versenyre jelentkező csapatok a múzeumnak otthont adó Zichy-kastély kertjében. Ezen a napon az érdeklődők tematikus „kiskocsmák sétán” is részt vehetnek, amelynek alkalmával végigjárhatják – vezetéssel egybekötve – Óbuda jelentős vendéglőit, kiskocsmáit és ízelítőt kaphatnak a városrész gasztrotörténetéből.

A kiállítás megnyitójára egy receptkönyv is megjelent a jellegzetes óbudai ételekről Horváth Péter, a kiállítás kurátora tollából. A kiállításhoz ÓbudaGasztró – Egy falat múzeum címmel gasztroblogot indítottak. A http://obudagasztro.blogspot.com címen elérhető blog a kiállítás ideje alatt működik és az Óbudán élt magyarok, zsidók, svábok és tótok jellegzetes ételeiből válogat, de nem csupán recepteket közöl, hanem különleges tárgyak, korabeli fényképek bemutatásával, rövid írásokkal kultúrtörténeti áttekintést is nyújt erről az időszakról. A blogon megtalálható egyebek mellett a sváb fluta és a suhantott leves receptje is.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság