Távhődíj: segítség rászorulóknak

Hírek
Közzétéve:

A Héra Alapítvány 1991 óta foglalkozik olyan, szociálisan rászoruló energiafogyasztók támogatásával, akik az energiaárak növekedése miatt kerültek súlyos helyzetbe. Támogatásukra az önkormányzatokon keresztül pályázhatnak a rászorulók. Eddig a közüzemi számlák kiegyenlítésében segített az alapítvány, mostantól kizárólag a távhődíj fizetését támogatják.

– Az egyéni kérelmek összegyűjtését és szociális rászorultság szempontjából történő vizsgálatát a polgármesteri hivatalok végzik, melynek alapján összeállítják a pályázatban támogatásra javasoltak jegyzékét – közölte Kelemen Viktória, az egészségügyi, szociális és lakásbizottság elnöke. – A támogatás kizárólag szociálisan rászoruló háztartás részére igényelhető, és a jogosult közüzemi számláján kerül jóváírásra, tehát nem készpénz formájában kapja a támogatott.

Az alapítvány több mint másfél évtizeden át nem kért hozzájárulást a pályázó önkormányzatoktól, 2008-tól azonban az odaítélt összeg 10%-ának befizetéséhez köti az odaítélt támogatás folyósítását.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2009 márciusában kötött szerződést a Héra Alapítvánnyal, mely szerint az alapítvány kuratóriuma által odaítélt támogatások értékének 10%-át, éves szinten kétmillió forint erejéig költségvetésének saját bevételeiből fedezi.

2010-ben 1104 pályázó közüzemi számláján összesen 18.130.000 forintot írtak jóvá, illetve jelenleg 273 pályázó kérelmére összesen csaknem négymillió forintnyi támogatás megállapítása van folyamatban.

Az alapítvány képviselői márciusban jelezték, hogy az önkormányzattal kötött együttműködési megállapodást meghosszabbítanák, valamint módosítani kívánják azzal, hogy a megállapított támogatások kizárólag a FŐTÁV Zrt. által kiállított távhőszámlán kerülhetnek jóváírásra.

A szociális bizottság javaslata alapján a képviselő-testület áprilisi ülésén támogatta a szerződés módosításáról és meghosszabbításáról beterjesztett javaslatot.

– A módosítás tehát formai jellegű, a rászorulók továbbra is számíthatnak az önkormányzat és a Héra Alapítvány energiatámogatására – hangsúlyozta Kelemen Viktória bizottsági elnök.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság