A hospice és palliatív ellátás világnapja az életről szól

Közzétéve:

A hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus, összetett ellátását jelenti multidiszciplináris csoport segítségével. Az ellátás célja a betegek életminőségének javítása: testi és lelki szenvedéseik enyhítése, fizikai és szellemi aktivitásuk támogatása, valamint a hozzátartozók segítése a betegség és a gyász terheinek viselésében. Az ellátásban orvosok, ápolók, gyógytornászok, pszichológusok/mentálhigiénés szakemberek, szociális munkások, lelkészek, dietetikusok és képzett önkéntes segítők vesznek részt.

A halállal az élet kikerülhetetlen része. Azonban koránt sem mindegy, miként viszonyulunk hozzá életünkben és milyen módon küzdünk meg vele. Ebben segít a hospice és palliatív ellátás.

Sokszor a fizikai, lelki, szellemi fájdalom alkalmatlanná tesz minket szembenézni a betegségünkkel, megküzdeni vele és elviselni a feladatokat, amiket az éltünk megőrzéséért, vagy ha már elkerülhetetlen, akkor az életünk utolsó szakaszának emberibbé tételéért meg kell tennünk. Ezen túlmenően általában felkészületlenek vagyunk az ilyen helyzetekre, nem tudjuk, mi lenne a helyes megközelítés.

Ilyenkor válik életbevágóan fontossá a szakértő segítség, aki átvezet ezen a helyzeten. Nagy szerencse a mai kor emberének, hogy már vannak hospice intézmények és kiváló szakembergárdájuk, mert így sokkal könnyebb helyzetben vannak, mint elődeink.

A Kenyeres utcai hospice házzal Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat régóta szorosan együttműködik;  támogatjuk működésüket, mert nagyon fontosnak tekintjük a III. kerületiek életminőségének javítását minden élethelyzetben. Keressék őket bizalommal!

Minden év októberének második szombatján ünnepeljük a hospice és palliatív ellátás világnapját.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság