„A társadalmat … az egymást el nem engedő kezek sokasága tartja össze.” – Göncz Árpád születésének 102. évfordulójára emlékeztünk

Hírek
Közzétéve:

Göncz Árpád nemcsak abban a tíz esztendőben szolgálta a magyar demokráciát, amikor köztársasági elnök volt, egész életében hitelesen képviselte a szabadság és az emberi jogok tiszteletét, példamutatása a mai napig itt van velünk. Emléke előtte tisztelegtünk, születésének 102. évfordulóján, meglátogatva a harmadik kerületi emlékhelyeket.

„A társadalmat ilyenkor a módosabbak önként vállalt lemondása, a szorosra fűzött családok, a jó szomszédság, a sok-sok kisközösség, az egymást el nem engedő kezek sokasága tartja össze.” – idézte az államfőt dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere ünnepi beszédében, köszöntve a Göncz Árpád-mellszobornál, az Óbudai Egyetem parkban velünk tartó megemlékezőket.
Dr. Gulyás András János, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke a család nevében mondott beszédet az ünnepségen. Hunčik Péter, Szlovákiában élő magyar író, 1990-1992 között Václav Havel csehszlovák köztársasági elnök kisebbségügyi tanácsadója, személyes emlékeit felidézve tisztlelgett a megemlékezésen.
Galkó Balázs színművész József Attila Alkalmi vers a szocializmus állásáról című költeményét szavalta, majd meghallgathattuk Borbély Mihály művész fúvós előadását. Miközben a megemlékezők a mellszobornál, amely Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész alkotása, elhelyezték koszorúikat és a tisztelet virágait, majd átsétáltunk Göncz Árpád egykori, harmadik kerületi Bécsi úti otthonának épületén elhelyezett emléktáblához, ahol 1947-től élt évtizedeken át feleségével, Göntér Zsuzsannával, és itt nevelték fel négy gyermeküket.
A megemlékezés zárásaként a család tagjai és Burján Ferenc alpolgármester, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatot képviselve felkeresték Göncz Árpád sírhelyét az Óbudai Temetőben. Itt szintén virágok, koszorúk elhelyezésével és néma főhajtással tisztelegtek egykori köztársasági elnökünk szeretett emléke előtt, aki írói és műfordítói hivatása mellett a múlt századi magyar demokratikus mozgalom kiemelkedő alakja volt, majd az 1990-ben a szabadon választott Országgyűlés elnöke, a Magyar Köztársaság elnöke két cikluson át.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság