A testvérvárosi kapcsolat, amiből erőt lehet meríteni

Hírek
Közzétéve:

A Kaszásdűlői Kulturális Központban tartott ünnepélyen Bús Balázs polgármester beszédében elmondta: Az évek múlásával az ember egyre jobban ragaszkodik a biztosnak tűnő dolgokhoz, melyek az állandóságot és stabilitást jelentik számára. Születésnapok, nemzeti ünnepek, ismert városok, megszokott útvonalak. Nos, valahogy így vagyok én is Varsó-Bemowoval, hisz az elmúlt 20 év olyan impulzusokkal és kapcsolatokkal gazdagított, amiből mindig erőt lehet meríteni. – fogalmazott beszédében Bús Balázs polgármester a Kaszásdűlői Kulturális Központban tartott ünnepélyen. Ennek a testvérvárosi együttműködésnek a történelmi megalapozottságú lengyel-magyar barátság ad különleges súlyt. Egymás nemzeti hőseinek és vértanúinak kölcsönös tisztelete városrészünk köztereinek elnevezésében is visszatükröződik, kortárs lengyel képzőművészek előtt szélesre tártuk az Esernyős Galéria kapuját. Önkormányzatunk, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségével és a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattal közösen rendszeresen megrendezi a középiskolások magyar-lengyel történelmi csapatversenyét és a cserediák programunk is sikeres. Hozzátette: a városok között fennálló partnerség és a nemzetek közti barátság biztos alapjának szimbóluma a kilenc évvel ezelőtt, közösen alapított Bem József Díj. 

Magyar részről az elismerést márciusban Engelmayer Ákos vehette át, aki a magyarországi rendszerváltozás utáni első varsói magyar nagykövete volt,  és aki jelenleg a Lengyelországi Magyarok Egyesületének elnöke, számos lengyelekkel kapcsolatos film szerzője, társszerzője, tanulmányok és cikkek írója. Lengyel részről az elismerést Bús Balázs polgármester és varó-bemowoi kolléganője, Urszula Kierzkowska adta át Konrad Sutarskinak, aki író, költő, de műfordítói munkái révén nemrég József Attila Díjban részesült.

Bús Balázs beszédében emlékeztetett, hogy az ünnepség egybe esik a magyar költészet napjával, amelynek apropóján Ady Endre, Ének a Visztulán c. versének első és utolsó versszakát idézte.

Urszula Kierzkowska polgármester asszony ünnepi beszédében hangsúlyozta, mindkét nép történelmében számos pont emlékeztet a nemzetek közti mély barátságra. Példaként említette az 1920-as bolsevik háború utáni, majd a 1939-es megszállás utáni lengyel menekültek befogadását, a 1944-ben  a magyarok által nyújtott segítséget, stb. Óbuda-Békásmegyer és Bemowo kapcsolata a lengyel-magyar két jó barát sorok szellemében már 20 éve tart. A két díjazottal kapcsolatban úgy fogalmazott a polgármester asszony, hogy látszólag semmi nem köti össze őket, de ez tévedés, hiszen mindketten megszerették új hazájukat, Lengyelországot és tetteikkel hozzájárultak a lengyel-magyar barátság felvirágzásához. Hozzátette, Konrad Sutarski aligha lett volna ilyen fantasztikus szószólója a nemzetek közti barátságnak, ha nem lettek volna feleségei azok akik, első esetben egy lengyel, másodikként egy magyar hölgy.

A beszédeket és a díj átadását  a ‘Nálunk a málnabokrok’ című zenés irodalmi est követte, amelyet magyar és lengyel költők műveiből Trojan Tünde állított össze.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság