Akadálymentesítés a tervezésben, integráció az óvodákban ‒ Fogyatékosügyi kerekasztalt tartottunk

Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat számára kiemelt fontosságú az esélyegyenlőség és az egyenlő hozzáférés biztosítása. Célunk, hogy az önkormányzati rendezvényekhez, illetve az önkormányzati információkhoz való hozzáférés egyetlen kérdése csak az legyen: az egyén szeretné-e, vagy sem.

 

A kerekasztal első felének sarokköve (akadálymentesítés – egyetemes tervezés), hogy a fejlesztésekbe az érintettek minél szélesebb körét tudjunk bevonni, így erősítve a közösségi alapú tervezési erőfeszítéseinket. A résztvevők körében több felajánlás is született az együttműködésre, melynek konkrétumait a későbbiekben fogjuk pontosítani.

A kiemelt fejlesztést igénylő óvodáskorú gyermekekkel foglalkozó előadás és beszélgetés szintén része volt a programnak. Ezek során elhangzott, hogy az utóbbi időben folyamatosan emelkedik a speciális nevelési igényű gyermekek aránya a közösségekben, ami jelentős terheket ró az óvodákra, óvodapedagógusokra.

Bár Óbuda-Békásmegyer egy működőképes és átgondolt gyógy-, és fejlesztőpedagógiai struktúrával rendelkezik, ennek további fejlesztése elengedhetetlen. Az integráció és a befogadás egyénre szabott megoldásai szükségesek, mert az elért eredmények azt mutatják, hogy csak így lehet hatékonyan végezni ezt a feladatot.

Mindezek mellett fontos a szülői bizalom megszerzése és megtartása, a nyílt és őszinte kommunikáció minden szereplő között. Azt szintén hangsúlyozták a szakemberek, hogy bátran tanuljunk egymástól, hiszen számos bevált gyakorlat és módszer létezik egy-egy helyzet kezelésére.

Azt sem hallgatták el a résztvevők, hogy vannak rendszerszintű problémák, melyeket helyben nem lehet maradéktalanul feloldani, így sokszor születnek áthidaló megoldások. Célunk, hogy a kiemelt figyelmet igénylő óvodáskorú gyermekek fejlesztése terén a korábban elért eredményeket megtartsuk és fejlesszük szakmai kapacitásainkat szakmai és módszertani eszközökkel, illetve a koordináció hatékonyabb alkalmazásával.

A részvevők ‒ akiknek köszönjük értékes hozzájárulásukat a kerekasztal sikeréhez ‒ kifejezték szándékukat mind a plenáris, mind a mélyebb szakmai munka folytatására.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság