Testvérvárosunkban járt önkormányzatunk küldöttsége

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata évek óta kiváló kapcsolatot ápol testvérvárosunkkal Bemowoval, a lengyel főváros – Varsó – egyik kerületével. A testvérvárosi kapcsolatra azonban jelenleg  komoly hatással van az orosz-ukrán háború, illetve az orosz agresszió magyar állami szintű kezelése, a magyar kormány uniós tagállamként is különutas politikája, kommunikációja, melynek során Magyarország egyre inkább elszigetelődik a szövetségesi rendszeren belül.

Március 15-én Bemowoban dr. Kiss László polgármester és az önkormányzat delegációja megkoszorúzta Petőfi Sándor és Bem József szobrát, valamint a lengyel és a magyar polgármester átadta a Bem József díjakat. Az idei évben kivételesen két díjátadásra is sor került, mivel a tavalyi díjazott, Banuné Pietľzyk Małgorzata Zofia a világjárvány miatt nem tudta átvenni az elismerését. A 2023-as év díjazottja pedig Szabó Magdolna, aki 2002-től volt Óbuda-Békásmegyer képviselő-testületének a tagja, 2005-től a testvérvárosi kapcsolatokért is felelős alpolgármester, majd 2019. októberéig polgármesteri főtanácsadó.

Ezt követően hivatalos megbeszélésre is sor került. A két polgármester megállapodott az eddigi sikeres programok folytatásában. A katinyi mártírok emléke előtt Óbudán közös emlékezéssel tiszteleg majd a két önkormányzat, és a diákok történelmi vetélkedőjét is újra felelevenítik, mely a világjárvány miatt kényszerűen megszakadt.

.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság