Boldog Jerzy Popiełuszko atya ereklyéjét elhelyeztük a Kövi Szűz Mária plébánia-templomban

Aktuális
Közzétéve:

Jerzy Popiełuszko lengyel római katolikus pap mártír 1984 októberében politikai gyilkosság áldozataként halt meg, amely bűntényt az akkori lengyel kommunista államhatalom rendelt meg. A Szolidaritás mozgalom papjaként is emlegetett atyát 2010. június 6-án avatták boldoggá.

Jerzy Popiełuszko atya ereklyéje ‒ melyet a harmadik kerületi önkormányzat delegációja nemrégiben vehetett át testvérvárosunkban, Varsó-Bemowóban ‒ szombaton került elhelyezésre a Szentendrei úti Kövi Szűz Mária plébánia-templomban. Az eseményt kísérő szentmisét Dr. Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök celebrálta.

Ebből az alkalomból „Győzd le a rosszat jóval” emlékérmet vehetett át dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. Az Össz-Lengyelországi Jerzy Popiełuszko atya emlékbizottság az emlékérmet a mártír atya emlékének őrzéséért, kultuszának terjesztéséért, életének megismertetéséért adományozta.

Az eseményen az emlékbizottság elnöke, az atya családjának képviselte, szülőhelyének, a lengyel, Suchowola küldöttsége, Sebastian Kęciek, Lengyelország budapesti nagykövete, Marek Grygiel, a Krisztus Király Társaság Generálisának küldötte, Lukasz Kudlicki kabinetfőnök, Andrzej Melak, a Katyńi Bizottság elnöke, valamint a lengyel és a magyar római katolikus egyház képviselői vettek részt.

Szintén elismerésben részesült Jerzy Popiełuszko atya emlékének ápolásáért, az ereklye elhelyezéséért tett erőfeszítéséért Dr. Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök, Szili András atya, a Szentendrei úti Kövi Szűz Mária plébánia-templom plébániai kormányzója és Wesolowski Korinna, Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke.

A megemlékezés részeként beszélgetés, könyvbemutató és hangverseny került megrendezésre a mártír atya életútjának bemutatására és emléke előtti tisztelgésképpen.

Óbuda-Békásmegyer és az egész magyar katolikus hívő közösség számára nagy megtiszteltetés, hogy a vértanú atya csontereklyéje hazánkba került, és a harmadik kerületben őrizhetjük.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság