Elérkezett az idei év utolsó közterületi kaszálásának ideje

Közzétéve:

A rendszeres, folyamatos vágás elkerülhetetlen. Minél gyakrabban nyírjuk a füvet, annál szebb, sűrűbb, erőteljesebb lesz. A megkésett, esetleg elmaradt kaszálás nem marad következmények nélkül, a fű kiritkulhat, elveszíti ellenálló képességét.

Elérkezett az idei utolsó fűnyírás ideje. Napokon belül elkezdődik az év utolsó közterületi kaszálása. 2022-ben ez lesz a hatodik kaszálás. Ez a szám a kerület kiemelt- és belterjes területeire vonatkozik, a külterjes részek, utak, padkák, szegélyek ennél kevesebb kaszálásban részesülnek.

Az összes vágás fontos, de az őszi, utolsó fűnyírás kiemelt jelentőségű. A nem megfelelő magasság komoly problémákat okozhat. A túl magas fű gátolja, jelentősen megnehezíti az őszi lombgyűjtést, a „mélyen” vágott fű pedig kiritkulást, felfagyást eredményezhet. Az ilyenkor kialakított állapottal fog a fű áttelelni és ez alapvetően meghatározza a felület további díszítőképességét.

Kerületünk kiemelkedően gazdag növényállománnyal és nagy zöldterülettel rendelkezik.

A parkfenntartó cégek a tervezésnél általában évi 4-5-szöri kaszálással kalkulálnak. Ez költségtakarékos, de meglehetősen alultervezett elképzelés. A gyepfelülettel rendelkező kerttulajdonosok nagyon jól tudják, hogy 7-8 alkalommal történő fűnyírás nélkül nem lehet gondozott füvet produkálni. Az igazán jól ápolt, intenzív pázsitokat az idei évben is 10-12 alkalommal kellett vágni.

Kiskerti körülmények között gyakori a heti rendszerességgel történő fűnyírás, ami meg is látszik az ilyen felületeken. A közterületi fűápolás esetében ez megoldhatatlan.

Ahhoz, hogy az önkormányzatunk kezelésében levő teljes fűfelület vágása megtörténjen körülbelül. Négy hét szükséges. Nem ritka az olyan év, amikor a kaszálási körök összeérnek, hiszen a hónap elején levágott fű növekedése a 4 hét alatt – optimális időjárás esetén – meghaladhatja a vágási magasságot, így mire a munka végére ér a parkfenntartó, kezdheti elölről.

Az elmúlt évtizedben az időjárási szélsőségek teljes skáláját megtapasztalhattuk. Találkozhattunk hideg, de csapadékos és száraz, meleg tavasszal, esős, hűvös és rekkenően forró, de száraz nyárral, nagyon esős, hideg és enyhe, nagyon kellemes ősszel és ezek összes variációjával.

Ilyen körülmények között a leggondosabb tervezés és előre gondolkodás is félre csúszhat, kudarcot vallhat. Az elmúlt években gyakori volt, hogy 7-8 alkalommal is vágni kellett a füvet közterületeinken. Ehhez képest lényeges „javulást” mutat az idei 6-szori kaszálás, mely csökkenés elsősorban az aszályos időszaknak tudható be.

Hétfőtől Békásmegyeren veszi kezdetét az idei utolsó kaszálás a későbbi lombgyűjtés elősegítésének céljából is. Az ezt követő kerületrészek sorrendjét a növényzet magassága alapján határozzuk meg. Természetesen az időjárás a kivitelezést befolyásolhatja. A munkák elvégzéséig szíves türelmüket kérjük.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság