Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja a gasztronómia jegyében telik, így családi foglalkozásunkon mi is ezt a témát járjuk körül.
A török uralom alatt hogyan változtak az étkezési szokások? A Habsburgok idején milyen ételek kerültek hazánkba? A Zichy család által betelepített nációk milyen ételeket fogyasztottak? Vizsgáljuk meg Óbuda kultúrtörténetét az étkezésen keresztül!
Megfigyeljük, hogy a különböző nemzetiségek hogyan étkeztek, festményeken keresztül elemezzük, hogy királyaink korában hogyan nézett ki egy asztali teríték, illetve, hogy ma hogyan ábrázolják a témát kortársaink. Tisztázzuk a felmerülő történelmi és művészeti fogalmakat, mint például, hogy mióta jegyzett a gasztronómia.
A foglalkozás során arra keressük a választ, hogy az étel, az étkezés kultúrája mit közvetít számunkra. Az alkotói feladat során pedig Óbuda történetében fellelhető ételek alapanyagaiból ehető alkotásokat (szobrokat, képeket) készítünk.
Amíg a gyerekek alkotnak, addig a felnőttek rövid tárlatvezetésen vehetnek részt a játékkiállításban. A miniatűr babakonyhák segítségével végigkövethetik a 20. század konyhai változásait, és az is kiderül, hogy az egyes korszakokban milyen ételek rotyogtak a fazekakban.
Ajánlott korosztály: 8-12 évesek számára (A program ideje alatt a kísérő szülők tárlatvezetésen vehetnek részt.)
Helyszín: Óbudai Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1. (bejárat a Szentlélek tér felől)
Max. létszám: 15 fő
Időpontok:
október 30., szerda 10.30 – 12.00
november 9., szombat 10.30 – 12.00
Regisztrálni október 30-ára az alábbi jelenkezési lap kitöltésével lehet:
https://forms.office.com/e/VtjimsWMxv
Adatvédelmi szabályainkról (GDPR) itt tájékozódhat: https://obudaimuzeum.hu/wp-content/uploads/kozerdeku_informaciok/om_adatkezelesi_tajekoztato_202308.pdf