Események betöltése

Összes esemény

  • Ez az esemény elmúlt.

Ki gombolta volna? – Barangolás a gombok világában

2022. december 10. - 2023. október 1.

Hosszas előkészületek után, 2022. december 10-én végre megnyílik az Óbudai Múzeum új időszaki kiállítása.

A múzeum textil- és viseletkiegészítő gyűjteménye számos különlegességet rejt – elég csak a Goldberger Textilipari Gyűjtemény gazdag anyagára gondolni. A múzeumba 2021-ben érkezett nagylelkű felajánlás inspirációjából, a sok érdekesség közül most ez a kicsiny tárgy, a gomb kerül fókuszba.

Célunk széleskörű kontextusban bemutatni a gombok formai és funkcionális sokszínűségét, idő- és térbeli változatosságát, előállításának technológiáit, az alapanyagok sokféleségét, valamint használatának és jelentéseinek gazdagságát. Fontos szempontunk az általuk hordozott szimbolikus tartalom bemutatása is: a társadalmi rang, illetve a társadalomban betöltött szerep, a vagyoni helyzet, az életkor, az ünnepi vagy hétköznapi alkalom. Kiállításunkban természetesen szerepet kap a gombgyártás óbudai vonatkozása is.

Számos közgyűjtemény és magánszemély ajánlott fel a kiállításba egyedi tárgyakat, hogy minél teljesebb képet kaphassunk a gombok világáról.

A különböző gombok mozaikokat villantanak fel az egyes korszakok társadalom- és divattörténetéből, az ipartörténet és gyártástechnológia változásából, mindezek révén pedig árnyaltabb képet festenek folyton változó kultúránkról.

„Bolond ez a világ: arkangyallá változhatsz, megőrülhetsz vagy akármekkora gazember lehet belőled, senki sem látja. De hiányozzék csak egyetlen gombod… mindjárt észreveszi mindenki.” – Erich Maria Remarque

Nos, ebből a kiállításból reményeink szerint nem hiányzik egy sem, vagy, ha mégis, és épp önöknél lenne, a múzeum munkatársai szeretettel várják gyűjteményünkbe!

A kiállítás 2022. december 10-től 2023. október 1-ig látogatható az Óbudai Múzeum időszaki kiállítóterében.

Részletek

Kezdés:
2022. december 10.
Vége:
2023. október 1.
Honlap:
www.obudaimuzeum.hu

Szervező

Óbudai Múzeum
Phone
+361 250 1020
View Szervező Website

Helyszín

Óbudai Múzeum
Fő tér 1.
Budapest, 1033
+ Google Térkép
Phone
+361 250 1020
View Helyszín Website