Események betöltése

Összes esemény

Lélek és Művészet: Amrita Sher-Gil, a magyar–indiai származású festőművész – és az egyenjogúság kérdése

április 23. 18:00 - 20:00

2300Ft
Beszélgetőkör az Esernyősben
Vezeti: Jankó Judit pszichológus, művészeti író
Lélek és művészet: Amrita Sher-Gil, a magyar–indiai származású festőművész – és az egyenjogúság kérdése. Egyenlőség karrierben, kapcsolatainkban, lehetőségeinkben.
Helyszín: Kamara Rendezvényterem
Amrita Sher-Gil festőművész izgalmas, de rövid élete során olyan életművet hozott létre, amely ma Indiában nemzeti kincs. Amrita Sher-Gil 1913-ban született Budapesten. Édesapja indiai arisztokrata, polihisztor tudós és fotográfus volt. Édesanyja a híres orientalista, Baktay Ervin testvére volt. A család kezdetben Budapesten, a Szilágyi Dezső tér 4. szám alatti házban lakott, ahol nagypolgári szalont tartottak fenn, majd Dunaharasztiba költöztek, onnan vissza Indiába. Amrita a világ több pontján otthon volt: Párizsban, Magyarországon, Indiában, Firenzében is, de valahogy sosem lelt igazán megnyugvásra sehol.
Halála után festményeit Indiában nemzeti kincsekké nyilvánították, pedig mindössze 28 évesen ment el. Új stílusirányzatot teremtett. Felháborította a szigorú kasztrendszer és a nők kiközösítése a társadalmi életből, elsőként festette meg a nincsteleneket, páriákat, ami nagyon merész tett volt. Kiemelkedő szerepet játszott a nők emancipálásában is: művészetével kiharcolta, hogy a nők iskolába járhassanak és alkothassanak, ami korábban a férfiak kiváltsága volt.
Ezen az estén megismerkedhetsz Amrita kalandos életével, lenyűgöző festményeivel és beszélgetünk arról, hogyan lehet ledolgozni, ha hátránnyal indulsz az életben. Mi tud motiválni? Mitől hisszük el, hogy van választásunk?
Jegyárak:
Elővételben: 2.300.-
Kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus): 2.500.-
Helyszínen: 2.800.-

Részletek

Dátum:
április 23.
Időpont:
18:00 - 20:00
Összeg:
2300Ft
Honlap:
https://tixa.hu/Lelekesmuveszet_20240423

Szervező

Esernyős Óbudai Kulturális és Sport Nonprofit Kft.
Phone
+36 30 883 1953
Email
info@esernyos.hu
View Szervező Website

Helyszín

Esernyős, Szindbád Rendezvényterem
Fő tér 2.
Budapest, 1033 Magyarország
+ Google Térkép