„Fájdalom nélkül csodálatos változásokra lehet képes az ember” – Október 10. a hospice világnapja

Hírek
Közzétéve:

A hospice egyszerre szellemiség, ellátási forma és szervezet. Mind egy irányba tart: egy szeretetteljes helyet teremteni, ahol méltósággal fejeződik be az élet. Egy helyet, amely félúton helyezkedik el a kórház és az otthon között, az előbbi szakértelmével, az utóbbi melegével.

Az óbudai székhelyű Magyar Hospice Alapítvány, amelynek támogatói között Óbudai-Békásmegyer Önkormányzat is ott van, pedig így foglalja össze saját tevékenységét: „Az Alapítvány különböző (ambuláns, otthoni és intézeti) betegellátó egységei közti átjárás lehetővé teszi a rugalmas, egyénre szabott, hatékony terápiát és gondozást, a megvalósított rendszer a gyógyíthatatlan betegeket halálukig önállóan és teljes körűen képes gondozni, családjukat támogatni.”

„Ha élni akar, menjen a hospice-ba!”

Nem lenne teljes az ünneplés, ha egy érintett nem mondaná el, hogy ezek a csodálatra méltó elvek hogyan is valósulnak meg a mindennapokban az óbudai Budapest Hospice Házban. Álljon hát itt András története:

„Az ember energiáját, és oly sok minden mást, ellopja a fájdalom. Pedig ha nincs fájdalom, akkor csodálatos változásokra lehet képes az ember. Itt a hospice-házban szabadultam meg ezektől. Az onkológus kezelőorvosom javasolta ezt az ellátást, ráadásul ezzel az ajánlással: Ha élni akar, menjen a hospice-ba! Meglepő mondat volt ez, hiszen a hospice-ról a legtöbben azt gondolják, oda azért megy az ember, hogy békében, fájdalmak nélkül haljon meg. Én is pont ennyit tudtam róla, amikor ez a tanács elhangzott.

Amikor a házba kerültem, beszélni is alig tudtam. De még ülni is újra meg kellett tanulnom. Kis célok kitűzésével kezdtük: először csak az ágy szélén ülés, aztán átülni egy székre, majd gyakorolni a járást is. Kezdetben járókerettel, aztán már a nélkül is…”

A hatékony fájdalomcsillapítás és a szerető törődés, figyelem és türelem eredménye, hogy András összehasonlíthatatlanul jobb állapotba került, mint korábban. Ehhez persze ő maga is kellett, saját kitartása és bizakodása.

„Én nagyon akarok élni, és egy örök bizakodó vagyok. Bíztam a kezelőorvosomban is, magamban is, és nagyon bízom az életben. Kell, hogy legyen az embernek hite. Nem vallása, hite. Az, hogy én református vagyok, az egy ráadás.”

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság