Faültetéssel tisztelegtünk a budapesti angyal, Ángel Sanz Briz emléke előtt

Közzétéve:

Ángel Sanz Briz Spanyolország budapesti nagykövetségének ügyvivőjeként dolgozott 1944 tavaszán, azokban a borzalmas hónapokban, amikor Magyarország német megszállása után megkezdték a zsidók gettókba zárását és deportálását. A fiatal spanyol diplomata hamar felismerte a szeme előtt kibontakozó irtózatos helyzetet és azt tette, amit lelkiismerete diktált.

A nagykövetség ügyvivőjeként részt vett a háborúban semleges országok azon erőfeszítéseiben, amelyek során személyazonosságot igazoló dokumentumokat állítottak ki zsidó polgárok részére, így mentette meg sokukat a deportálástól. Sanz Briz a XIII. Alfonz király rendeletét felhasználva is mentette a zsidókat, mivel a rendelet kimondja, hogy a Spanyolországból kiutasított szefárd zsidók leszármazottjai jogosultak visszatérni Spanyolországba. Sanz Briz később a spanyol védelem körét a nem szefárd származású zsidókra is kiterjesztette. Ezen tettei miatt budapesti angyal néven híresült el a diplomata.

A védett személyeket elszállásoló „nemzetközi gettó” spanyol házait rendszeresen látogatta a követségi személyzet, hogy megbizonyosodjanak a lakók biztonsága felől, továbbá élelemmel és fűtőanyaggal is ellátták őket. Az újlipótvárosi házakon kívül az embermentő ügyvivő sok üldözöttet a Követség pincéjébe vagy saját rezidenciájára, a Széchenyi Zsigmond gróftól bérelt villába is befogadott.

Ángel Sanz Briznek végül több mint 5200 ember köszönhette életét, ezzel az elsők között elnyerve a Jad Vasem Intézet „Világ Igaza” elismerését, amelyet azoknak a nem zsidó származású embereknek adnak oda, akik a holokauszt idején zsidókat mentettek, akár saját életük kockáztatásával is.

2022. október 28-án, mint 2018 óta minden évben, egy juharfa elültetésével emlékeztünk a budapesti angyal munkásságára. A fát Anunciada Fernández de Córdova magyarországi spanyol nagykövet asszony, dr. Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere közösen ültették el. A megemlékezésen részt vett Burján Ferenc klíma-, fenntarthatósági és környezetvédelmi ügyekért felelős alpolgármester, az egyik megmentett holokauszt-túlélő leszármazottja, Káldi Zsuzsa és a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium diákjai is.

2020-ban, a spanyol embermentő születésének 110. évfordulóján pedig Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat közreműködésével a Spanyol Nagykövetség megújult és kibővült tartalommal, Egy angyal Budapesten címmel adott ki tájékoztatófüzetet Sanz Briz munkásságáról.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság