Fékezzük meg az élelmiszer-pazarlást! – Önkormányzatunk is nyert a FOODWAVE pályázati felhívásán

Közzétéve:

A FOODWAVE egy nemzetközi szervezet, amely 17 országban van jelen. Fő célja a fiatalok megszólítása a klímatudatosság és a fenntarthatóság témájában, kiemelt területe az élelmiszer-pazarlás megállítása és a fenntartható, környezettudatos étkezés népszerűsítése.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat két, egymással témájában is összekapcsolódó akcióval pályázott a FOODWAVE program támogatására, amely kedvező elbírálásban részesült.

  • Az egyik akció egy fenntartható étkezésre fókuszáló videópályázat lesz, amely várhatóan szeptember közepén lesz kiírva.
  • A másik egy rendhagyó, online geocaching játék az Instagramon.

Önkormányzatunkat (amely a legklímabarátabb kerület díjával is büszkélkedhet) spanyol, olasz, portugál, görög és francia városok önkormányzata mellett választották ki, ami óriási elismerés.

Miért kell figyelnünk a fenntartható étkezésre?

Az élelmiszeripar rendkívül káros hatással van az ökoszisztémára, gondoljunk csak arra, hogy erdőket vágunk ki azért, hogy szántóföldeket alakítsanak ki, gondoljunk az ipari mértékű állattartásra, a szarvasmarha-tenyésztésre, az élelmiszerek csomagolására, utaztatására, tárolására, valamint a fel nem használt élelmiszerek kidobására.

Mire érdemes figyelnünk? Mit tehetünk mi magunk?

  • palackozott víz fogyasztása helyett használjunk vízszűrő kancsót, vagy igyunk más módon tisztított vizet
  • szezonális élelmiszereket vásároljunk és együnk
  • az alapanyagokat piacokon, lehetőleg közvetlenül a termelőktől vásároljuk meg
  • ha tehetjük, fagyasszunk, konzerváljunk otthon
  • mellőzzük az egzotikus alapanyagokat, különösen a sok utaztatással, szállítással járó élelmiszereket
  • vásároljunk lehetőség szerint csomagolásmentesen, minimalizáljuk a vásárlásainkkal járó hulladékot
  • hasznosítsuk újra a csomagolóanyagokat, valamint gyűjtsük szelektíven

Milyen kampány várható a FOODWAVE program keretében?

A kisfilm-, videópályázat célja a fenntartható étkezéssel kapcsolatos szemlélet terjesztése. A legjobb (egyéni és csoportos) film készítője Bécs városába nyerhet háromnapos utazást, szállással, félpanziós ellátással, fenntarthatósági programokkal.

Az Instagram-játék keretében a III. kerületben fenntartható étkezéssel kapcsolatos helyszíneket kell gyűjteni, majd azokat egy posztban megosztani. A feladatot teljesítők közül a legkreatívabb profilok vásárlási utalványt nyerhetnek.

További részletek: https://klima.obuda.hu/foodwave

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság