Figyelem: a legmagasabb fokú hőségriasztás lép életbe

Közzétéve:

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére.

A hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak és ingerültebbek lehetünk. Javasolt többet pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát, és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. Kerülni érdemes a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A megfelelő sópótlásra oda kell figyelni.

Továbbra is tűzgyújtási tilalom van az egész országban, tilos az erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.

A meleg és a rendkívüli szárazság miatt nagyon sok tűz keletkezik a szabadban, idén már 14 ezer ilyen volt. A kertben bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni nem tilos, de amíg ennyire meleg és száraz az idő, inkább senki ne gyújtson tüzet a szabadban.

Vigyázzunk magunkra és egymásra.

 

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság