Finom, fenntartható sütőtökös tésztát készített győztesünk ‒ Mutatjuk Foodwave videópályázatunk díjazott kisfilmjeit

Aktuális Zöld iroda
Közzétéve:

Idén ősszel rendeztük meg az ALDA és FOODWAVE szervezetek által támogatott szemléletformáló akciónkat, melynek keretében az élelmiszeripar káros környezeti hatása és a klímatudatos étkezés kapcsán vártunk fotókat, videókat. Az akció lezárásaként a résztvevőkkel Bécsbe látogattunk, helyi jó gyakorlatok feltérképezése céljából.

Az élelmiszeripar káros hatásai

Vannak köztudott  és vannak “rejtett” környezetrombolók. Azt talán már mindenki tudja, hogy a közlekedés, a nemzetközi szállítás, az ipar, a háztartások energiafogyasztása milyen negatív hatással van a bolygóra. Amikor viszont leülünk ebédelni és az étlapról választunk, talán eszünkbe sem jut, hogy ez a választás akár a kétszeresére is növelheti az ökológiai lábnyomunkat, vagyis azt a terhet, amit létezésünk a bolygónak jelent.

Az élelmiszeripar ugyanis ma már szinte a legjelentősebb környezetpusztító iparág. A mezőgazdaságban használt vegyszerek pusztítják a természetes élővilágot, a nem szezonális alapanyagok (zöldségek,citrusfélék, egzotikus alapanyagok) szállítása jelentős károsanyagkibocsátást jelent, a csomagolóanyagok hatalmas mennyiségű szemetet termelnek, az állattenyésztés – és az a tény, hogy mindennap húst akarunk enni – hatalmas mennyiségű takarmányt igényel, aminek megtermeléséhez erdők kiírtására van szükség, és az állatok is bocsátanak ki károsító gázokat, nem beszélve a hatalmas vízfogyasztásról, amit az állattenyésztés igényel. Mindehhez jön még hozzá az a tény, hogy az ilyen nagy környezeti áron megtermelt élelmiszer egyharmada még a fogyasztóhoz sem jut el, hanem a kukába kerül. És ez csak néhány példa a sok közül, hogyan károsítja a környezetet a mindennapi betevő falat és milyen fontos, hogy tudatosan válasszunk az étlapról.

#foodwaveóbuda

A városban éló fiatalokat megszólító FOODWAVE szervezet az idei évben pályázatot hirdetett meg, melynek 5 másik európai nagyváros mellett Budapest III. kerülete volt a nyertese. A 2000 EUR támogatás felhasználásával a kerület két lakossági akciót hirdetett meg: az INSTAGRAM felületén fotókat lehetett posztolni a témában, a #foodwaveobuda hashtag alatt, illetve videóval is lehetett pályázni, mely a klímatudatos, kisebb környezeti kárral járó helyi, szezonális élelmeket felhasználó, a pazarlást csökkentő, vagy vegetáriánus étkezést népszerűsítette.

A győztes egyéni videópályázat :

A győztes csoportos videópályázat:

Az, hogy több ezer kerületben élőhöz eljutott a pályázat lehetősége és a téma, már önmagában nagy eredmény, ezt pedig fokozza, hogy minden jelentkező releváns és nagyon jó megközelítésú anyaggal pályázott. Sokan posztoltak piacos vásárlásról, zöldség-alapú étrendről, csomagolásmentes vásárlásról, készültek videók a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás, a maradékok felhasználása, a szezonális alapanyagok vásárlása témában is. Mivel rendkívül színvonalas és a témát jól megfogó pályamunkák születtek, a pályázati támogatás felhasználásával minden pályázó lehetőséget kapott egy csoportos, bécsi tanulmányi kirándulásra.

Bécsi tanulmányi út

Azokkal, akik csatlakoztak a bécsi csoportos kiránduláshoz, november 25-én reggel indultunk el egy egynapos, tanulmányi útra.

Délelőtt a WeltTellerFeld organikus farmján tettünk látogatást, ahol Charlotte, a programgazda egy szemléletformáló, interaktív túrát tartott a csoportnak. Megismertük a farm kialakításának kreatív koncepcióját, mely jól modellezte, hogy egy ember étkezése milyen nagy területet, és mennyi környezeti energiát jelent.

A farmlátogatás után a Hundertwasser társasházat látogattuk meg, mely az ökologikus építészet gyöngyszeme. Egy olyan társasházi blokk, ahol zömében önkormányzati bérlakások vannak és ahol egy organikus, a természettel összhangban álló épületkialakítás tudott megvalósulni. Ezután egy háromfogásos vega-vegán-organikus ételsort kóstoltunk végig a Yamm! étteremben, ahol minden alapanyag helyi, fenntartható gazdaságokból származik.

Hogyan tovább?

A pályázat és a III. kerületi akciók tanulsága mindenképpen az, hogy az élelmiszeripar káros hatásaira történő figyelemfelhívás, a környezettudatos és klímatudatos étkezési szokások kialakítása, az élelmiszerpazarlás csökkentése rendkívül fontos témák, melyekről nem lehet eleget beszélni.

A pályázat tanulsága az is, hogy folyamatosan kutatni kell azokat a vendéglátó- és vásárlóhelyeket, ahol már ismert és használt ez a fajta szellemiség. A gyűjtést elkezdtük ezen a térképen, javasolni lehet új helyeket az info@obvf.hu címen!

Óbuda-Békásmegyer fenntartható gasztrotérképe >>>

Biztosak vagyunk benne, hogy e téma köztudatba emelését folytatnunk kell, még több lakossági akció és szemléletformáló kampány megszervezésével! Ezúton köszönjük mindenkinek, aki segítette a #foodwaveobuda kampány terjesztését illetve részt vett az akcióban.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság