Futópálya épül Békásmegyeren az Országos Futópálya-építés Program keretében

Hírek
Közzétéve:

Az Országos Futópálya-építési Program célja a magyarországi, 20.000 főt meghaladó lakosságú városokban legalább 1 kilométer hosszúságú és 120 centiméter széles, rekortán borítású futópályák kialakítása.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) döntése alapján első körben Baja, Esztergom, Fót, Gödöllő, Hajdúböszörmény, Kecskemét, Pápa, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok és Kőbánya mellett Óbuda-Békásmegyer pályázata nyert támogatást.

A kormánybiztos elmondta: „az idei országos futópálya-építési programra eredetileg 350 millió forintot tervezett a kormánybiztosság, de annyi jó pályázat érkezett, hogy 100 millió forinttal megemeltük a keretet. A támogatáshoz az önkormányzatoknak 50 százalék saját forrást kell biztosítaniuk, így összesen több mint 900 millió forintból épülnek az aktív életmódot ösztönző beruházások.”

A pályázati kiírás alapján a futópályák esetében előnyt jelentett, ha a pályák körül világítás, ivókút, illetve WC is rendelkezésre áll majd. Elvárás volt a helyszínkiválasztással szemben, hogy a pálya vonzáskörzetében nagyszámú lakosság éljen, és jó megközelíthetőséggel rendelkezzen. Ez alapján elsősorban a lakóteleppel érintett városrészekben javasolták a futópályák létrehozását.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata folyamatosan fejleszti sport infrastruktúráját és ingyenes programjaival segíti a kerületi lakosság egészségének megőrzését. A növekvő igények kiszolgálására az önkormányzat az utóbbi években több helyen – a Laktanya utcai sportparkban, a Derű utcai parkban, a TVE Sporttelepen, az Óbudai Szabadidőparkban, valamint legutóbb a Holdudvar parkban – létesített a lakosság által is használható rekortán burkolatú futókört.

Az eddig elkészült pályák a kerület belső részén találhatók, ezért a lakosság részéről több megkeresés érkezett egy békásmegyeri futópálya igényével kapcsolatban. A valós igények felmérését segítő mobiltelefonos applikáció alapján kirajzolódó „hőtérkép” aktivitásvonalait és a műszaki-biztonságtechnikai szükségleteket figyelembe véve a pályázat ideális helyszíneként a békásmegyeri lakótelep hegy felőli oldalán található Táncsics Mihály parkot jelölték meg.

A park amellett, hogy jól megközelíthető, tőle nem messze több oktatási-nevelési intézmény is található, és az önkormányzat azt is figyelembe vette, hogy a meglévő növényállomány maximális megtartásának érdekében hol járna a legkevesebb földmunkával  a futópálya vonalvezetésének kialakítása.

A sikeres pályázat illeszkedik a városvezetés „Szociális városrehabilitáció megvalósítása Békásmegyeren” című projektjéhez is, melynek során további sportolási lehetőségek kialakítását tervezik az érintett területen. A fejlesztések befejezésével kiépítésre kerül egy kamaszok és felnőttek által is igénybe vehető játszótér, egy streetball, ping-pong és egy street workout pálya, melyekhez további mosdókat és ivókutakat is telepítenek majd.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság