Példaértékű összefogás a méhek védelmére

Hírek
Közzétéve:

A zenekar, az egyesület és az önkormányzat mellett a Háromhegyek Közhasznú Egyesület, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara is támogatta a kezdeményezést. Közös növényültetéssel segítették a méhek számára kiemelt fontosságú élettér bővítését. A mézelő Evodia fa és a méhek számára kiváló tápanyagforrást jelentő tízféle gyógy- és fűszernövény mostantól méhbarát területként szolgál az állomány fenntartására és az élettér bővítésének érdekében.

Kelemen Viktória, Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere beszédében megköszönte, hogy a szervezők választása a III. kerületre esett az esemény megrendezésére. Az önkormányzat teljes vezetése, élükön Bús Balázs polgármesterrel mindig is kiemelt helyen kezelte a közösségek építését. A Mészkő park, mely helyszínül szolgált, tökéletes példája annak, hogy az alulról induló kezdeményezések milyen eredményesek lehetnek. A park újjászületésének tervezetével a Háromhegyek Közhasznú Egyesület fordult Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatához. Ugyanilyen civil megkeresésnek köszönhetően valósul most meg a méhek védelmére rendezett fa és növényültetés. Az Óbudához sok szálon kötődő Budapest Voices zenekar kért segítséget az önkormányzattól a megfelelő helyszín kiválasztásához és a társadalmi felelősségvállalás fontosságának népszerűsítéséhez. A kerület vezetése pedig örömmel vett részt a kezdeményezésben, mely nem csak hasznos a közösség számára, hanem eredményessége esetén nagyban hozzájárul a fenntartható környezet megvalósításához.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta, a Méhészeti Egyesület köszönettel tartozik a kerületnek, hogy helyszínt biztosított a méhek napjának nevezhető rendezvény számára és a Budapest Voicesnak, hogy felkarolta az eseményt. Remek példája ez az együttműködés, hogyan lehet fontos környezeti problémákra felhívni a figyelmet. A méhek jelentőségét a természetben mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az asztalunkra kerülő minden harmadik táplálékforrás és a globális élelmiszeripar 70%-a a méhektől függ. A méhek élettere folyamatosan romlik, ezért nagyszerű, hogy ilyen gyönyörűen felújított környezetben, mint a Mészkő park, kevés ráfordítással milyen csodát lehet tenni, hiszen a nyári, aszályos hónapokban is táplálékot nyújtó növények kerültek most elültetésre.

Dr. Tarcali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke a növényvédő szerek szerepét emelte ki. Az integrált növényvédelem mai fejlettségi szintjén a legnagyobb hangsúly a környezetre gyakorolt hatás lecsökkentésén van. A lehető legkisebb mennyiségű növényvédő szer alkalmazása mellett a folyamatosan bővülő szaktudás és az alternatív módszerek kombinálása biztosítja a megfelelő és a környezetet kímélő védelmet. Szigorú szabályozás írja elő a felhasználási mennyiségeket, mely kifejezetten a méhek védelmére jött létre. Hangsúlyozta, hogy a szabályozást mindenki vegye komolyan, hiszen bárhol is éljünk, virágzó növényeink akár több kilométeres távolságból is táplálékul szolgálhatnak méheinknek.

Lajtai Kati, a Budapest Voices énekesnője úgy fogalmazott: „Az önkormányzatnál nyitott fülekre találtunk a kezdeményezésünkkel. Szerettük volna felhívni a figyelmet erre a sokak számára még nem egyértelmű problémára és népszerűsíteni, mit is tehetünk a megoldásáért. Otthonunként tekintünk Óbudára, nagyon sok együttműködésben találtunk már itt társra. Nem ez az első alkalom, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos megkeresésünkre minden segítséget megkaptunk a kerület vezetésétől.”

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság