Játszva tanulnak a gyerekek az óvodakertekben

Hírek
Közzétéve:

A magaságyásokba a gyerekek a pedagógusok segítségével virágokat, zöldségeket ültetnek. Megfigyelik a palánták növekedését, fejlődését, megismerkednek a komposztálással, a rovarok életével. A speciális madárles detektívüvegének köszönhetően az ovisok rejtve figyelik meg a kert madarait, de ha úgy tartja kedvük, akkor csúszdás játszótoronyként is használhatják. A magasles mellé telepített madárodúk segítségével nem csak a madarak életét tanulmányozhatják az ovisok, hanem közvetlen tapasztalatot szerezhetnek az állat- és növényvilág tagjainak az életközösségben betöltött szerepéről, viselkedéséről. Megismerik a természetes és az ember által művelt környezet összerendezett, harmonikus működését. Különösen fontos ez a nagyvárosban felnövő gyerekek számára, akiknek kevesebb lehetőségük van a természet megfigyelésére, mint a vidéken felnövekvő társaiknak.

Az interaktív táblákon  ̶ forgatható, tologatható szerkezetüknek köszönhetően   ̶ játékosan végezhetők el a feladatok, így a gyerekek játszva tanulnak. Az óvodakertekben meterológiai állomás, kisrovar hotel, madáritató, és pergola is telepítésre került, amik szintén az óvodások mindennapi tapasztalatszerzését segítik elő.

Az óvodakert célja többek között az, hogy kézzelfogható, gyakorlati tapasztalatot nyújtson a gyerekeknek a munkáról, értékek előállításáról és annak védelméről, gondozásáról. Mindemellett az óvodakertben az élet közösségben zajlik, ezáltal fejlődnek a gyerekek társas képességei, a  csapatmunkában történő együttműködés közben pedig javul a gyerekek egymással és a felnőttekkel való kapcsolata.

Az önkormányzat szándéka szerint az elkövetkezendő években a program tovább folytatódik, és a többi kerületi óvoda is bekapcsolódhat majd az óvodakert programba.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság