Képzőművészek bemutatkozása a Szent József Házban

Hírek
Közzétéve:

Óbudai képzőművészek II. címmel 2013. április 28-án 17 órakor kiállítás nyílt a Szent József Házban. A kiállítás a Boldog Salamon Kör és a csillaghegyi székhelyű T-Art Alapítvány szervezte, mely utóbbi célja felkutatni és bemutatni a kerületben élő képzőművészeket. Az alapítvány több, mint 500 darabos gyűjteményében több kerületi művész is szerepel.

DSC_3047DSC_3100

Tavaly sikerült  néhány új festőművészt felkutatni, idén a szobrászokra helyeződött a hangsúly. Az alapítvány régóta szeretné kortárs gyűjteményét múzeumi keretek között elhelyezni, ezért  egyeztetéseket folytat az önkormányzattal és az Óbuda Múzeummal a Zichy kastélyban megvalósuló kortárs kiállítótérről. A terveik szerint itt kerülhetnének bemutatásra a kerületi művészek is. A  megvalósításához vezető út első lépcsőfoka a tavalyi és az idei kiállítás.

DSC_3183

A kiállítást Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg, mely során méltatta a kortárs képzőművészek kifejezőerejét, dinamikáját és látásmódját egyaránt. A kiállított művek egy része a már említett gyűjteményből, Csengery Béla, Eszik Alajos, Gábor István, Hansági Hédi, Kácser László, Maracskó Gabriella, Takács Klára, Tenk László, Turcsán Miklós lés Vízi Tihamér alkotásai. Új meghívottakként  Deli Ágnes, Gaál Endre,  Kalmár János, Karmo Zoltán, Mengyán András, Pázmándi Antal, Rieger Tibor, Z.Szabó Zoltán mutatkozhattak be műveikkel.

DSC_3048DSC_3197

Bús Balázs polgármester  beszédében örömét és elismerését fejezte ki az alapítvány vezetőinek és a művészeknek, amiért kezdeményezésükkel, tenni akarásukkal és nem utolsó sorban műveikkel a lokálpatriotizmust erősítik az itt élőkben és igazi közösséggé kovácsolja mind a művészeket, mind pedig az érdeklődő kerületi lakosságot.

DSC_3069

„Falu a városban, mondhatjuk itt Ófalun, ahol már csak ezért is könnyebb a helyzete a tenni akaróknak. A személyek közti kapcsolatok szerteágazóbbak és erősebbek, így könnyebb a közösségi eseményeknek – mint akár ez a kiállítás – keretet adni. Nagy öröm számomra, hogy a T-Art Alapítvány nem csak részt vesz, de integráló szerepet is vállal a helyi művészek közösségének alakításában. A szándék, hogy egyben mutassa be a helyi képzőművek alkotásait, önmagában is fontos aktusa a közösségépítésnek. Az azonban a művészeti célkitűzéseken is túlmutat, ha ez által sikerül a helyi, III. kerületi művészeket közelebb hozni egymáshoz.”

DSC_3061

Május 4-én, Óbuda Napján, a szervezők csatlakozva a kerület ünnepéhez, különböző a kiállításhoz kapcsolódó foglakozásokkal egész nap várják  a családokat. A kiállítás egészen május 19-ig látogatható.

További információ a www.tartalapitvany.hu honlapon.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság