Krúdy-negyed nyílik Óbudán

Hírek
Közzétéve:

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által életre hívott Krúdy-év keretében az Óbudai Társaskör kezdeményezésére négy intézmény fogott össze. A Társaskör mellett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kéhli Vendéglő, valamint a Mókus Sörkert és Étterem Krúdy-negyed elnevezéssel kulturális-gasztronómiai élményegyüttessel kíván hozzájárulni az óbudai Krúdy-év eseményeihez.

A nyitó napon, Óbuda Napján, május 4-én 11 órakor zenével, irodalommal fűszerezett gáblira várják a vendégeket a Társaskör kertjében. Harapnivalóval a Kéhli Vendéglő szolgál: einspanner lesz (virslimártogatós szaftban, ropogós házi kenyérrel). A Kék Duna Koncert-Szalonzenekar muzsikája mellett Lukács Sándor olvas fel Krúdy Gyula írásaiból, majd az érdeklődő a hangosfotel segítségével meghallgathatja Fráter Zoltán A Krúdy-recept – Hogyan kell élni? című hangoskönyvét. Az összeállítás az évfordulóra jelent meg, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kiadásában.

reggeli_fortepanFotó: Óbudai Társaskör, fortepan

A Krúdy-negyed vendégei a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megtekinthetik a „Nekem soha nem volt otthonom“ valamint a júniusban megnyíló „Gyönyörű kocsmai csend…“ – Krúdy és a Tabán című kiállításokat. Ősszel zenés irodalmi kalandozásokon is részt vehetnek a látogatók. A Kéhli Vendéglő és a Mókus Sörkert és Étterem a Krúdy-év tiszteletére összeállított menükkel és fröccsökkel várja a kulturális élvezetek után a kulináris örömökre vágyókat. A fröccsfajtákkal és Krúdy Gyula műveivel a két vendéglő mellett az Óbudai Társaskörben is ismerkedhetnek az érdeklődők, akik végül a Gyenes Tamás Krúdy-szobránál álló padokon pihenhetik ki fáradalmaikat.

A Krúdy-negyed programjairól bővebben saját facebook-oldalán tájékoztatnak.

A tavasz és nyárelő ezen túl is változatos programokat kínál a Társaskörben. A Junior Prima díjas Anima Musicae Kamarazenekar nemcsak próbál, gyakran játszik is az Óbudai Társaskörben. Április 28-i hangversenyükön Olsvay Endre Akrosztichon című darabjának ősbemutatója hallható. Mellette Szathmáry Zsigmond-, Hindemith- és Mozart-darabok szólalnak meg Klenyán Csaba (klarinét) közreműködésével.

Anima_Klenyan

Az évfordulók jegyében operaesttel tisztelegnek Verdi és Wagner születésének 200. évfordulója előtt, Baranyi Ferenc sorozatának következő, május 6-i estjén. Megemlékeznek a 100 éve született Dávid Gyula zeneszerzőről, Kodály Zoltán tanítványáról is. A május 9-i koncert a FUGÁ-val közös szervezésű produkció, amelyen közreműködik: Rajk Judit (ének), Matuz Gergely, Matuz István (fuvola), Tóth Balázs (brácsa) és Marczi Mariann (zongora).

A 10 éves Chameleon Jazz Band, Popcorn! címmel április 25-én tartja születésnapi koncertjét. Az új, négytételes műsorban a popzene határait feszegetik a kaméleonok, de a megszokott forró latin táncok, a ropogós jazz-rock ritmusok és a fülbemászó balladák sem hiányozhatnak a programból.

Új énekessel, új dalokkal szólal meg a hangulatos, nosztalgikus Fényes Szabolcs-est a Budapest Bár előadásában Szerdán tavasz lesz címmel május 2-án. A zeneszerző, akinek munkássága korszakokon ívelt át, divatok múlásával is meg tudott újulni. Az előadás 2012-ben az Óbudai Társaskör felkérésére jött létre, a szerző születésének 100. évfordulójára. A produkció most országjáró turnéra indul.

Május 17-én a Parnasszus csillagai ragyogják be az estét: Nemes Nagy Ágnes és Szécsi Margit költészete a téma. Nemes Nagy Ágnesként Császár Angela, Szécsi Margitként pedig Juhász Róza lép pódiumra.

Május 24-én GrandDuo Zeneszalon Hegedűs Endrével (zongora) és Szabadi Vilmossal (hegedű), házigazda-műsorvezető: Mohácsi Szilvia.

Granduo CSS_k-71600

A két világhírű előadóművész virtuóz muzsikáját gyertyafényes asztalok mellől élvezheti a közönség. A zeneszalon keretében Mayer Róbert családi pincészetének (Palkonya) borait kóstolhatják.

A Szent Efrém Férfikar május 29-i koncertje a Szent és profán címet kapta, Háy János Istent kereső versei bizánci zenékbe ágyazva hangzanak el. A hangverseny első része az Óbudai Szent Péter és Pál főplébánia-templomban, a második rész az Óbudai Társaskörben hallható.

A Kortársaink körében című sorozat IV. estjén Orbán György Évszakok című zongoraciklusának tételeiből válogat május 16-án Zsigmond Zoltán zongoraművész. Marco Bianchi úgy véli, Liszt művei meghatározó élményt jelentettek számára, ezért döntött úgy, hogy Budapesten folytatja tanulmányait. Koncertjén Liszt Ferenc Vándorévek III. ciklusából és a Transzcendens etűdökből ad elő június 1-jén.

Fiatal művészek alkotják a Classicus Kvartettet: a Borsos Kata, Király-Domány Bernadett (hegedű), Tornyai Péter (mélyhegedű), Zétényi Tamás (gordonka) alapította vonósnégyes Honegger, Ravel és Debussy műveiből állította június 7-i össze műsorát.

Kapala Györgyi képzőművész Kívülbelül című kiállítása április 17-től május 19-ig látható. Az anyagot az alkotó baleset utáni CT-felvételei alkotják. Ezután Iski Kocsis Tibor festőművész Útvonal című kiállítása társaskörbe tervezett installációja kerül a falakra. Június 22-én a Múzeumok éjszakája programjaként a művész tart tárlatvezetést.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság