Kiemelt információk

Az Óbudai Múzeum a műemléki védelem alatt álló, egykori Zichy-kastélyban található a városrész ódon hangulatú, macskaköves Fő terén. 1973-as alapítása óta fő feladata a régi Óbuda, valamint az 1950-ben a kerülethez csatolt Békásmegyer és Csillaghegy tárgyi emlékeinek gyűjtése és megőrzése.

Állandó kiállításaink:

Óbuda – Egy város három arca

Várostörténeti kiállításunk a település ezeréves történetéről nyújt összefüggő képet a középkortól a rendszerváltásig. A macskaköves utcán végighaladva tárlatunk ezt a hatalmas időszakot három, jól elkülöníthető korszakra osztja, amelyben megismerhetjük a középkori királyi/királynéi központot, a barokk Óbuda arculatát nagyban befolyásoló Zichy család történetét, az 1873-as városegyesítést követő iparosodás folyamatát, a szőlőművelés és a kiskocsmák Krúdy Gyula által is sokszor megidézett világát, valamint a város mai arcát meghatározó szanálásokat, és a sokunknak már ismerős lakótelepi világot, valamint a főváros első modern bevásárlóközpontját, a Flórián áruházat is.

Templomok a talpunk alatt

A középkori Óbudához kapcsolódóan, különleges, föld alatti helyszínen létrehozott kiállításunkban, eredeti helyszínükön mutatjuk be a korszak templomainak maradványait.

Játék a városban

A múzeumban, a megalapítással egyidőben kezdődött el a játékok gyűjtése is, amely az évtizedek során országos jelentőségű gyűjteménnyé gyarapodott. E sokrétű anyagra támaszkodva nyílt meg 2016-ban a „Játék a városban” című állandó kiállítás, amelyben közel 1500 műtárgy eleveníti fel a polgári és a szocialista korszak játékszereit az 1890-es évektől kezdve egészen a rendszerváltásig, az 1990-es évekig.

Budapest egyetlen állandó játékkiállításában a kiállítótér egy városi életteret szemléltet, melyben a látogató a közlekedéstől kezdve az otthonon, parkon, iskolán és gyáron át egészen a játékkereskedésig juthat el, és közben megismerkedhet olyan emblematikus játékokkal, mint a 20. század első feléből származó modellvasutak, építőjátékok, porcelánbabák, miniatűr bababútorok, mechanikus állatfigurák, plüssmackók, de olyan kedvencekkel is találkozni lehet, mint a TV Maci, Matchbox kisautók, Schenk-féle lovagvár, lemezárugyári játékok, pedálos Moszkvics, klasszikus társasjátékok vagy térbeli mesekönyvek.

Időszaki kiállításunk:

Ki gombolta volna? – Barangolás a gombok világában

Hosszas előkészületek után, 2022. december 10-én végre megnyílt az Óbudai Múzeum új időszaki kiállítása.

A múzeum textil- és viseletkiegészítő gyűjteménye számos különlegességet rejt – elég csak a Goldberger Textilipari Gyűjtemény gazdag anyagára gondolni. A múzeumba 2021-ben érkezett nagylelkű felajánlás inspirációjából, a sok érdekesség közül most ez a kicsiny tárgy, a gomb kerül fókuszba.

Célunk széleskörű kontextusban bemutatni a gombok formai és funkcionális sokszínűségét, idő- és térbeli változatosságát, előállításának technológiáit, az alapanyagok sokféleségét, valamint használatának és jelentéseinek gazdagságát. Fontos szempontunk az általuk hordozott szimbolikus tartalom bemutatása is: a társadalmi rang, illetve a társadalomban betöltött szerep, a vagyoni helyzet, az életkor, az ünnepi vagy hétköznapi alkalom. Kiállításunkban természetesen szerepet kap a gombgyártás óbudai vonatkozása is.

Számos közgyűjtemény és magánszemély ajánlott fel a kiállításba egyedi tárgyakat, hogy minél teljesebb képet kaphassunk a gombok világáról.

A különböző gombok mozaikokat villantanak fel az egyes korszakok társadalom- és divattörténetéből, az ipartörténet és gyártástechnológia változásából, mindezek révén pedig árnyaltabb képet festenek folyton változó kultúránkról.

A kiállítás 2023. október 1-ig látogatható az Óbudai Múzeum időszaki kiállítóterében.

Nyitvatartás:

Kedd-Szombat: 10:00 – 18:00

Hétfő és vasárnap: zárva

Minden hónap első szombatján ingyenes a belépés!