Legyen az utazás izgalmasabb a hazaérkezésnél! – Június 15. európai vagyonvédelmi nap

Közzétéve:

Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat (EUCPN) immár negyedik éve szervezi meg a nyári szünetre való készülődést kihasználva az európai vagyonvédelmi napot június 15-én. A tagállamokon átívelő kezdeményezés célja, hogy az iskolai évzárók után, de még a nyaralások megkezdése előtt felhívja a figyelmet az otthonunk biztonságára módszereket, eszközöket, praktikákat ajánlva.

Magyarország is csatlakozott a kampányhoz, melynek szlogenje: Legyen az utazás izgalmasabb a hazaérkezésnél!

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács felhívja figyelmünket többek között arra, hogy egy üresen álló ház vagy lakás mindig vonzó a bűnözők számára, hiszen itt sokkal kisebb a lebukás veszélye, kényelmesebb tempóban és alaposabban dolgozhatnak. Így ha hosszabb–rövidebb időre elutazunk, otthonunk célkeresztbe kerülhet.

Ahhoz, hogy gondtalanul élvezzük az utazást, néhány óvintézkedést javasolnak, melyet érdemes megtennünk, ilyenek például:

Ne tudósítsunk a világnak arról, hogy elutaztunk!

A vakáció alatt készült fényképeket, élménybeszámolókat ráérünk hazaékezésünk után megosztani. A közösségi média egyébként is jelenthet veszélyt. Hiszen például anyagi helyzetünkről vagy napi rutinunkról információkat közölve sebezhetővé tesszük családunkat.

Legyen mozgás a ház körül!

Kérjünk meg egy barátot, családtagot, szomszédot, hogy időnként ürítse ki a postaládánkat, távolítsa el az ajtóra tűzött értesítőket, nyisson ki néhány ablakot, húzza fel a redőnyöket néhány órára. Házunk vagy lakásunk nem szúr szemet a bűnözőknek, ha mozgás van körülötte.

Okosvédelem: riasztó, kamera, időzítés

Ha szeretnénk tovább tökéletesíteni otthonunk védettségét, a távfelügyelethez bekötött riasztó lehet az egyik jó megoldás. Hasznosak a nyitásérzékelő riasztók, az időzíthető kapcsolók. Ma már a biztonsági kamerák képét akár okostelefonról is ellenőrizhetjük, a modern technológia pedig végtelen számú további lehetőséget kínál. Sőt, egy alkalmazás segít kideríteni, mennyire van biztonságban az otthonunk.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság